La origini, programele privind consumul de produse lactate (la pachet cu panificatia) si consumul de fructe, au fost considerate componente ale unei alimentatii sanatoase, cu o puternica dimensiune sociala. In decursul anilor, s-a evidentiat dorinta de a consuma produsele distribuite, intr-o proportie mai evidenta in zona rurala la nivelul gradinitelor si al familiilor cu nivel de trai scazut, programul reprezentand o solut...
La origini, programele privind consumul de produse lactate (la pachet cu panificatia) si consumul de fructe, au fost considerate componente ale unei alimentatii sanatoase, cu o puternica dimensiune sociala. In decursul anilor, s-a evidentiat dorinta de a consuma produsele distribuite, intr-o proportie mai evidenta in zona rurala la nivelul gradinitelor si al familiilor cu nivel de trai scazut, programul reprezentand o solutie pentru gustarea din pauza mare, necesara mai ales in cadrul comunitatilor dezavantajate. In ciuda neajunsurillor si a deficientelor remarcate, in randul multor institutii scolare se doreste continuarea distributiei celor trei categorii de produse: fructe, lactate si panificatie, dar se atrage atentia asupra valorii produselor, care are impact direct asupra calitatii produselor oferite, diminuand atat consumul si generand risipa alimentara, cat si interesul furnizorilor pentru a oferi produse de calitate. Factorii care ar putea contribui la un impact sporit al programului, sunt, asumarea, indentificarea si intelegerea obiectivelor programului, la nivelul tuturor factorilor implicati administratia locala, furnizori si producatori, cadrele didactice, parinti si copii, atat cu privire la nivelul de consum, cat si de constientizare a beneficiilor consumului acestor produse.
Principalele beneficii ale programului mentionate cel mai des de parinti si cadrele didactice, sunt legate de faptul ca:
asigura copiilor, zilnic, o masa gratuita si reprezinta un ajutor financiar pentru parinti;
toti copiii se simt egali, deoarece primesc acelasi pachet;
asigura o gustare sanatoasa si consistenta, usor de servit copiilor la clasa, fiind consumata de catre tot copiii, indiferent de varsta.
Pe langa beneficiile nutritionale si educationale, programul are beneficii importante economice si sociale: reprezinta un canal de distributie constant pentru fermieri si producatori, generand vanzari zilnice de tone de fructe si de lapte; asigura un flux constant de produse pentru multi dintre fermierii romani, care au creat mii de locuri de munca. Datorita continuarii, programul a atras investitii in capacitati de productie si procesare, iar impactul asupra bugetului de stat este semnificativ prin intermediul taxelor si impozitelor.
Numărul de zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data-limită de depunere a ofertelor: 8 zile. Termenul limita in care autoritatea contractanta va raspunde în mod clar şi complet tuturor solicitărilor de clarificare/informaţiilor suplimentare, in a 5 - a zi inainte de termenul limita stabilit pentru depunerea ofertelor, in conformitate cu prevederile art. 160 alin.(1) si (2), ale art. 161, coroborate cu prevederile art. 3 alin. (2) lit. a) din Legea nr. 98/2016, cu modificarile si compl