1. Furnizare, transport şi distribuţie a fructelor/legumelor proaspete,
Se pot distribui urmatoarele:
a)mere;
b)pere;
c)struguri de masa;
d)prune;
e)morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie;
f)ardei grasi;
g)castraveti proaspeti.
2. Portia de fructe distribuita are cel putin 100 grame si contine o singura specie de fructe, iar portia de legume distribuita are cel putin 200 grame si poate fi un amestec di...
1. Furnizare, transport şi distribuţie a fructelor/legumelor proaspete,
Se pot distribui urmatoarele:
a)mere;
b)pere;
c)struguri de masa;
d)prune;
e)morcov, pastarnac, telina radacina, sfecla rosie;
f)ardei grasi;
g)castraveti proaspeti.
2. Portia de fructe distribuita are cel putin 100 grame si contine o singura specie de fructe, iar portia de legume distribuita are cel putin 200 grame si poate fi un amestec din speciile propuse, preparate si gata de consum in stare proaspata.
3. Fructele si legumele distribuite vor fi intregi, sanatoase, spalate, curate, fara corpuri straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain. Amestecurile vor contine legume sanatoase, spalate, curate, fara corpuri straine vizibile, fara urme de atacuri de boli si daunatori, fara umiditate externa in exces, fara miros sau gust strain, curatate si taiate in bucati gata de consum si fara niciun alt ingredient.
4. Fiecare portie de fructe si/sau legume va fi ambalata individual sau, dupa caz, pentru fructe ambalajele pot contine mai multe portii.
5. Merele, perele, strugurii de masa si ardeii grasi distribuiti intregi vor fi incadrati la categoria "Extra“ si/sau categoria I, conform standardului de comercializare specific, prevazut in partile 1, 6, 8 si 9 din partea B a anexei I la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011 al Comisiei din 7 iunie 2011 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1.234/2007 al Consiliului in ceea ce priveste sectorul fructelor si legumelor si sectorul fructelor si legumelor prelucrate, cu modificarile si completarile ulterioare.
6. Prunele, morcovii, pastarnacul, telina radacina si sfecla rosie distribuite vor respecta standardul de comercializare general, prevazut in partea A din anexa I la Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 543/2011.
7. Amestecurile de legume vor respecta prevederile art. 4 alin. (1)lit. (d) din Regulamentul (UE) nr. 543/2011.
8. Perioada de consum a fructelor si legumelor se stabileste conform legislatiei Uniunii Europene si nationale in vigoare..
3. Furnizare, transport şi distribuţie a produselor de panificaţie,
Se vor distribui:
a)corn sau baton ambalat, din faina integrala/dietetica, care poate contine adaos de zaharuri si grasimi, cu incadrarea in limitele prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008 pentru aprobarea Listei alimentelor nerecomandate prescolarilor si scolarilor si a principiilor care stau la baza unei alimentatii sanatoase pentru copii si adolescenti;
b)covrigi simpli sau biscuiti uscati, ambalati, din faina integrala/dietetica, care pot contine adaos de zaharuri si grasimi, cu incadrarea in limitele prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului sanatatii publice nr. 1.563/2008.
2. Portia produselor de panificatie, in functie de tipul produsului, va avea 80 grame pentru corn si baton sau echivalentul valorii energetice a acestora pentru covrigi simpli sau biscuiti uscati.
3. Pentru diversificare, faina integrala/dietetica folosita la prepararea produselor de panificatie poate contine amestecuri de seminte de floarea-soarelui, dovleac, susan, in si/sau mac.
4. Perioada de consum pentru corn sau baton ambalat se stabileste de producator, fara a depasi 7 zile de la data fabricatiei. Pentru celelalte produse de panificatie se vor respecta prevederile legislatiei in vigoare referitoare la informarea consumatorilor..
2. Furnizare, transport şi distribuţie a laptelui si produselor lactate,
1. Se vor distribui:
a)lapte de consum fara adaos de lapte praf: lapte tratat termic, pasteurizat sau UHT, fara adaos de zahar sau alti indulcitori si fara adaos de cacao;
b)produse lactate fermentate fara adaos de lapte praf: iaurt, lapte acru, lapte covasit, chefir, sana si alte sortimente de lapte fermentate sau acrite, fara adaos de zahar sau alti indulcitori, fara adaos de fructe si fara adaos de cacao, si cas, dupa caz, atunci cand unitatile scolare dispun de echipamente frigorifice. Portia de cas este produs lactat nefermentat si nearomatizat.
2. Portia de lapte si portia de produse lactate au un continut de minimum 3,2% proteine si de minimum 1,8% grasime. Portia de produse lactate contine cel putin 90% din greutate lapte tratat termic.
3. Portia de lapte distribuita are 200 ml, portia de produse lactate distribuita are 125 grame, iar portia de cas are 20 grame.
4. In cadrul Programului pentru scoli al Romaniei nu se vor distribui produse obtinute in conformitate cu prevederile Ordinului ministrului agriculturii si alimentatiei si al ministrului de stat, ministrul sanatatii, nr. 327/166/2000 pentru aprobarea utilizarii laptelui reconstituit din lapte praf la fabricarea laptelui de consum.
5. Perioada de consum a produselor se stabileste conform legislatiei Uniunii Europene si nationale in vigoare.
6. Autoritatile contractante asigura realizarea diversitatii produsului lapte si a produselor din lapte prin selectia produselor prevazute la pct. 1, cu respectarea prevederilor art. 4 alin. (1) din hotarare.
7. Diversitate inseamna distribuirea a cel putin doua produse din cele prevazute la subpct. 1, cu respectarea prevederilor subpct. 2-5..