Achiziţia se realizează în cadrul proiectului: ZONĂ DE RECREERE (CENTRU MULTIFUNCŢIONAL RECREATIV): OBIECTIV A: CENTRU MULTIFUNCŢIONAL RECREATIV, OBIECTIV B: CALE DE ACCES STRADA LIOAREI, Cod SMIS: 123118, PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014-2020.
Obiectiv general: Dezvoltarea contextului social, recreativ si al infrastructurii publice în vederea îmbunataþirii calitaţii vieţii si asigurarii egalitaţii de sanse si tratament...
Achiziţia se realizează în cadrul proiectului: ZONĂ DE RECREERE (CENTRU MULTIFUNCŢIONAL RECREATIV): OBIECTIV A: CENTRU MULTIFUNCŢIONAL RECREATIV, OBIECTIV B: CALE DE ACCES STRADA LIOAREI, Cod SMIS: 123118, PROGRAMUL OPERAŢIONAL REGIONAL 2014-2020.
Obiectiv general: Dezvoltarea contextului social, recreativ si al infrastructurii publice în vederea îmbunataþirii calitaţii vieţii si asigurarii egalitaţii de sanse si tratament pentru locuitorii orasului Ştei.
În orasul Ştei, potrivit Atlasului zonelor urbane marginalizate din România, la o populaþie de 6.529 locuitori, mai puţin de 10% din populaţie se afla în zone marginalizate, si asa cum se evidenţiaza si în Proicetul tehnic, cele 2 obiective de investiţie sunt focalizate într-o zona de acces rapid si facil pentru persoane aflate în orice zona a orasului, acestia fiind expusi riscului de saracie si excluziune sociala. Intenţia de a soluţiona simultan mai multe probleme, reprezinta o abordare integrata care vizeaza:
segmentul social si cel recreativ prin Obiectivul 1 Centru multifuncţional recreativ, si nu în ultimul rând, segmentul de infrastructura publica prin obiectivul 2, Cale de acces – Strada Lioarei. Având în vedere faptul ca Obiectivul 1 poate deservi si intereselor educaţionale sportive ale elevilor de la liceul Miron Pompiliu prin terenul de volei exterior, putem spune ca prezentul proiect aduce atingere si segmentului educaţional chiar daca vorbim despre o zona de la interacţiunea cu segmentul recreativ.
Conform Atlasului Zonelor Rurale Marginalizate si al Dezvoltarii Umane Locale din România, în orasul Stei, Indicele Dezvoltarii Umane Locale (IDUL) este de 76.48.
Contribuţia proiectului la realizarea Obiectivului specific 13.1 "Îmbunataţirea calitaţii vieţii populaţiei în orasele mici si mijlocii din România". (crt. 1 ETF): Prin demersurile sale de a interveni concomitent asupra 3 domenii importante: social, recreativ si infrastructura publica, si cu o incidenţa mai subtila si asupra celui educaþional, proiectul contribuie la realizarea Obiectivului Specific 13.1: "Cresterea gradului de participare la nivelul educaþiei timpurii si învaţamântului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de parasire timpurie a sistemului" prin urmatoarele caracteristici: îmbunataţirea calitaţii vieţii grupurilor vulnerabile, posibilitatea petrecerii unui timp liber de calitate (obiectivul 1), îmbunataţirea calitaţii si aspectului infrastructurii publice urbane (obiectivul 2).
Cele 2 obiective de investiţii propuse sunt evidenţiate ca prioritare si în Strategia de dezvoltare a orasului Ştei si PMUD Ştei.
Administraţia orasului Ştei considera ca nu realizarea unor investiţii izolate destinate exclusiv persoanelor marginalizate determina o crestere a calitaţii vieţii acestora, ci crearea unor contexte firesti, a unor investiţii cu destinaţie mixta în care nu exista segregare, fiecare gasindu-si în mod firesc locul, simţindu-se astfel mult mai bine acceptat de societate. Un astfel de context mixt (destinat întregii populaţii a orasului fara discriminare), faciliteaza interacţiunea sociala si implicit duce la diluarea ideilor preconcepute prin care indivizii sunt analizaţi dupa aparenţe si nu dupa esenţe, adica duce la integrare sociala si implicit la cresterea calitaţii vieţii. Asadar, o investiţie de care se pot bucura toate persoanele care aparţin grupurile dezavantajate, în egala masura si cu egale drepturi cu celelalte paturi sociale ale orasului, va schimba nu doar calitatea vieţii persoanelor dezavantajate, prin aceste facilitaţi la care în mod curent nu au acces din cauza lipsei banilor, ci va schimba si calitatea relaţiilor interumane dezvoltând interacţiuni firesti care sa îi faca sa se simta parte integranta si activa din viaţa orasului.