Contractul de achizitie publica vizeaza executia lucrarilor de constructie si instalatii, privind obiectivul "Înfiinţare centru de zi pentru persoane vârstnice, în oraşul Curtici"din cadrul proiectului Imbunatatirea calitatii vietii populatiei orasului Curtici prin investitii in infiintarea unei crese si a unui centru social pentru persoane varstnice, precum si prin modernizarea unei strazi urbane" Componenta 1: POR/2018/13...
Contractul de achizitie publica vizeaza executia lucrarilor de constructie si instalatii, privind obiectivul "Înfiinţare centru de zi pentru persoane vârstnice, în oraşul Curtici"din cadrul proiectului Imbunatatirea calitatii vietii populatiei orasului Curtici prin investitii in infiintarea unei crese si a unui centru social pentru persoane varstnice, precum si prin modernizarea unei strazi urbane" Componenta 1: POR/2018/13/13.1/1/7 REGIUNI, Axa Prioritară:Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Operaţiunea: Îmbunătăţirea calităţii vieţii a populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România.
Necesitatea achiziţionării lucrărilor pentru implementarea proiectului, are la baza Referatul de necesitate nr.30353/16.11.2021 , intocmit de catre administratorul public al oraşului Curtici, precum si Planul de Achizitii al Proiectului "Imbunatatirea calitatii vietii populatiei orasului Curtici prin investitii in infiintarea unei crese si a unui centru social pentru persoane varstnice, precum si prin modernizarea unei strazi urbane" Componenta 1: POR/2018/13/13.1/1/7 REGIUNI, Axa Prioritară:Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Operaţiunea: Îmbunătăţirea calităţii vieţii a populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România.
Se remarcă faptul că, soluţia economică propusă prin Proiectul tehnic nr.16/2021 a SC 2 GMG CONSTRUCT SRL, suplimentează soluţia economică propusă în Studiul de Fezabilitate elaborat de SC ARHIPROIECT PBG SRL, indicatorii tehnico-economici de la etapa proiectului tehnic fiind aprobaţi prin HCL nr. 225/1.10.2021.
Avand in vedere obiectul contractului, respectiv executarea lucrărilor pentru construcţii şi instalaţii pentru obiectivul: “Centru de zi pentru persoane vârstnice în localitatea Curtici, jud. Arad" scopul, respectiv scopul general al proiectului, este imbunatatirea calitatii vietii populatiei orasului Curtici. Construirea unui Centru de zi pentru vârstnici a fost unul dintre obiectivele Strategiei de dezvoltare locală 2016-2020, a Strategiei de Dezvoltare Locală 2021-2027, precum şi a Strategiei Integrate de Dezvoltare Locală 2021-2030, pe care autoritatea locală este decisă să-l implementeze, proiectul adreseazându-se persoanelor de şi peste 65 ani, atât celor cu grad dependent ridicat care necesită îngrijire la domiciliu, cît şi a celor independenti care se află în pericol de excluziune socială din cauza pensionării, a singurităţii, a diferitelor afecţiuni medicale, în coroborare cu un nivel ridicat al sărăciei.
Obiectivele specifice/ obiective preconizate ale proiectului:
România se confruntă cu o transformare socio-economică profundă, datorată schimbărilor demografice fără precedent. Procesul de îmbătrânire a populaţiei este un fenomen ireversibil care a modificat substantial structura pe grupe de vârstă a populaţiei din România.
Se estimează că ponderea populaţiei cu vârsta mai mare sau egală cu 65 de ani se va dubla, de la 15% la 30%, până în anul 2060. Reducerea ratei de fertilitate, a ratei de mortalitate şi a ratei de migraţie sunt principalele cauze determinante ale declanşării şi extinderii procesului de îmbătrânire.
Deşi în 2017 în Curtici trăiau 1229 de persoane vârstnice, totuşi în oraş nu există nici un centru de zi pentru această categorie de persoane.
Prin investiţia propusă – înfiinţarea unui centru de zi pentru vârstnicii de peste 65 ani şi a unei unităţi de
asistenţă la domiciliu se vizează:
-dezvoltarea şi diversificarea beneficiilor şi serviciilor sociale prin îmbunătăţirea infrastructurii sociale;
–înfiinţarea unui centru de zi şi a unei unităţi de asistenţă la domiciliu în oraş ;
-prevenirea şi combaterea abuzului şi neglijării persoanei vârstnice prin încurajarea comunicării cu
semenii şi cu comunitatea locală;
-îngrijirea la domiciliu a populaţiei vârstnice dependente de ajutor în activităţile zilnice;
-încurajarea unui stil de viaţă sănătos şi activ pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii persoanelor vârstnice;
- dezvoltarea şi promovarea implicării active a persoanelor vârstnice în toate aspectele sociale, economice, politice şi culturale ale societăţii, inclusiv prin încurajarea voluntariatului.
Proiectul se adresează persoanelor vârstnice (de 65 de ani şi peste 65 ani), atât celor cu un grad ridicat de dependent care necesită îngrijire de lungă durată la domiciliu, cât şi acelora independenţi, care se află în pericol de excluziune socială datorită pensionării, a singurătăţii, a diferitor afecţiuni medicale în coroborare cu un nivel ridicat al sărăciei. Acestea sunt considerate persoane vulnerabile datorită riscului ridicat de excluziune socială, marginalizare urmată de inactivitate şi apoi de îngrijire pe termen lung în sistem neinstituţionalizat sau chiar instituţionalizat.
Scopul serviciului social "centru de zi pentru persoane vârstnice" şi a “unităţii de îngrijire la domiciliu"
este de prevenire şi/sau limitare a unor situaţii de dificultate şi vulnerabilitate, care pot duce la marginalizare sau excluziune socială, promovând participarea persoanelor vârstnice la viaţa socială şi cultivarea relaţiilor interumane. Principalul rol al unităţii este de a menţine active persoanele vârstnice, de a preveni izolarea şi marginalizarea lor socială, de a valorifica potenţialul fiecărei persoane asistate şi de a stimula participarea, solidaritatea inter si intra-generaţională.
Lucrările solicitate sunt descrise in proiectul tehnic nr. 16/2021 elaborat de SC 2 GMG CONSTRUCT SRL, indicatorii tehnico economici fiind aprobati prin HCL nr.225/1.10.2021.
Prin proiectul tehnic se propune ca din punct de vedere funcţional, clădirea să fie împărţită în 3 zone:
-Spaţii destinate în mod direct activităţilor de recreere, informare/creaţie
-Spaţii comune, multifuncţionale
-Spaţii destinate personalului administrativ şi de îngrijire/curăţenie
Categoria de importanţă : “C"
Clasă de importanţă: III
Lucrarile se vor executa in conformitate cu prevederile documentatiei tehnice si a reglementarilor legale in vigoare.
Executantul are obligatia de a semnala investitorului si proiectantului orice situatie de pe teren care nu este conforma cu dispozitiile normativelor in vigoare si cu prezentul proiect, iar investitorul are obligatia de a remedia situatia prin aducerea la conformitate a oricaror neconformitati.
Investitorul va exploata si intretine, in conditii de siguranta sistemul in conformitate cu legislatia in vigoare.
Toate echipamentele avute in vedere la intocmirea proiectului tehnic vor fi agrementate pentru utilizarea in Romania si vor corespunde normativelor de calitate si siguranta in exploatare din Uniunea Europeana.
Valoarea totală estimată este de 4.534.110,34 lei fără TVA defalcată după cum urmează:
Cap. 1- Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului 251.331,88 lei, din care:
1.2 Amenajarea terenului 229.940, 40 lei
1.3Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea la starea iniţială 21.391,48 lei
Cap. 2 Cheltuieli pentru asigurarea utilităţilor necesare obiectivului 200.499,85
Cap. 4 – Cheltuieli pentru investitia de baza, din care 4.052.284,47 lei
4.1. Constructii si instalatii 3.693.819, 59 lei
4.2. Montaj utilaje, echipamente tehnologice si functionale 22.022,02 lei
4.3. Utilaje, echipamente tehnologice si functionale care necesita montaj 336.442,86 lei
Cap. V – Alte Cheltuieli , din care
5.1 Organizare de santier 29.994,14 lei
TOTAL 4.534.110,34 lei