Prin lucrările pentru obiectivul de investiţii " Reţele de canalizare în satele Nădăştia de Jos, Nădăştia de Sus şi Valea Sângeorgiului aparţinătoare oraşului Călan, jud. Hunedoara" se vor realiza un număr total de 409 racorduri la reţelele de canalizare menajeră, distribuite astfel:
- în satul Nădăştia de Jos - 139 de racorduri;
- în satul Nadastia de Sus – 143 de racorduri
- în satul Valea Sangeorgiului – 127 de racorduri...
Prin lucrările pentru obiectivul de investiţii " Reţele de canalizare în satele Nădăştia de Jos, Nădăştia de Sus şi Valea Sângeorgiului aparţinătoare oraşului Călan, jud. Hunedoara" se vor realiza un număr total de 409 racorduri la reţelele de canalizare menajeră, distribuite astfel:
- în satul Nădăştia de Jos - 139 de racorduri;
- în satul Nadastia de Sus – 143 de racorduri
- în satul Valea Sangeorgiului – 127 de racorduri.
Lungimea totală a reţelei aferentă celor trei sate este de 18.482,00 m, din care:
- reţea canalizare gravitaţională: 8782 m;
- reţea canalizare prin pompare: 6909 m;
- conducte racorduri: 2791 m.
Realizarea reţelei de canalizare menajeră presupune realizarea a câte o subtraversare de curs
de apă în satele Nădăştia de Jos şi Nădăştia de Sus şi 5 subtraversări în Valea Sângeorgiului, aceste subtraversări făcându-se prin foraj orizontal în conducta de protecţie, etanşată la capete, la o distanţă minimă de 0,4 m faşă de cota talvegului.
Conducta de refulare ape uzate aferente staţiilor de pompare ape uzate, se propune a se
realiza din conducte de PEHD având DN = 90 mm şi se vor monta conform "Normativului
GP – 043/99 - Ghid privind proiectarea, execuţia si exploatarea sistemelor de alimentare cu apa si canalizare utilizând conducte din PVC, polietilena si polipropilena" elaborat de IPCT si avizat de MLPAT cu nr. 82/23.09.1999."
1) Pentru realizarea reţelei de canalizare prin pompare sunt necesare următoarele:
Staţii de pompare;
Colectoare de canalizare;
Cămine de racord;
Reţeaua de colectare şi branşamente;
O exploatare bună a sistemului implică procesarea rapidă a valorilor colectate în timp real
din sistem şi interpretarea lor de către personal specializat: debite mari/mici, nivelul apei prea ridicat, presiuni anormale pe conductele de refulare etc. În acest sens, în sistemele retehnologizate de canalizare se instalează elemente automate de monitorizare (traductori care arată starea de funcţionare/rezervă/avarie a pompelor, starea închis/deschis a vanelor, nivelul/volumul apei în bazinele de aspiraţie, presiunea apei pe conductele de refulare etc).
Exploatarea reţelei de canalizare se realizează pe baza instrucţiunilor de exploatare şi
întreţinere specifice. Atunci când nivelul apei uzate ajunge la nivelul stabilit de golire, senzorul de nivel (sau plutitorul) respectiv ajunge in poziţie orizontala, moment in care in interiorul acestuia se face un contact, transmiţând astfel un semnal către automatizarea staţiei. Aceasta comanda pornirea uneia dintre pompe.
Pe măsura ce lichidul este pompat, nivelul acestuia scade in interiorul staţiei. Când nivelul atinge valoarea minima, senzorul revine la verticală, iar acesta comanda oprirea pompei.
Automatizarea efectuează un control al regimurilor de funcţionare ale pompelor, asigurându-se astfel o uzura uniforma a acestora.
In cazul depăşirii accidentale a debitului de apa uzata influent in staţia de pompare, nivelul apei ajunge la al doilea senzor, care transmite un semnal automatizării. Aceasta comanda pornirea si celei de-a doua pompe, evitând inundarea staţiei.
Staţiile de pompare.
Staţiile de pompare sunt construcţii noi, propuse a fi amplasate pentru fiecare sat în parte conform planurilor de situaţie anexate la prezenta documentaţie, acestea având ca şi părţi componente bazine din polietilenă, pompe montate pe auto cuplaje cu ghidaje, pereţi cu structură celulară de tip fagure, capace cu sistem antiefracţie, sistem de ventilaţie naturală şi conţin următoarele:
clădirea aferentă grupului de pompare;
grupul de pompare;
instalaţiile hidraulice aferente grupului de pompare;
instalaţiile electrice aferente grupului de pompare;
împrejmuire staţie de pompare;
drum acces incinta;
sistematizare teren;
branşament electric aferent staţiei de pompare.
Din staţiile de pompare, apele uzate vor fi pompate până în oraşul Călan, unde vor fi descărcate în cămine de vizitare existente, conform planurilor de situaţie.
Traseul conductei de pompare va fi realizat din polietilena, conducta urmând a fi amplasată îngropat în domeniul public, conform planurilor de situaţie anexate la prezenta documentaţie.
Fiecare staţie de pompare ape uzate, va fi prevăzută cu un branşament de apă potabilă de minim 1", prevăzut cu robinet dublu serviciu, iar staţia de pompare va cuprinde minimum:
Staţie de pompare ape uzate monobloc, integral prefabricata din polietilena, cu separare de solide, complet echipată cu automatizare;
Panou electric de automatizare staţie de pompare umedă cu 2* CF montat în panou format din dulap metalic exterior + tablou metalic interior termostatat, încălzire + ventilaţie, IP65, întrerupător selector, automat programabil, terminal grafic senzorial;
Convertizoare frecvenţă pentru fiecare electropompă ;
Alimentarea cu energie electrica a staţiilor de pompare se va face din reţeaua electrica
existenta in zona, pe baza studiului de soluţie elaborat de o firma agreata pentru proiectarea si executarea branşamentelor.
Pentru staţiile de pompare propuse, se va realiza si o instalaţie de paratrăsnet cu dispozitiv de amorsare pentru protecţia întregii incinte la descărcările atmosferice.
Pe reţeaua de canalizare a satului Nădăştia de Sus, s-a prevăzut o staţie de pompare, având următoarele caracteristici:
- SPAU1: 2 pompe ( 1 activă + 1 rezervă);
debit: 4,0 l/s;
înălţime de pompare: 20 mCA;
putere electrică 2,2 kW.
Pe reţeaua de canalizare a satului Nădăştia de Jos, s-au prevăzut patru staţii de pompare, având următoarele caracteristici:
- SPAU2: 2 pompe ( 1 activă + 1 rezervă);
debit 4,00 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
putere electrică 2,2 kW.
- SPAU3: 2 pompe ( 1 activă + 1 rezervă);
debit 4,00 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
putere electrică 2,2 Kw.
- SPAU4: 2 pompe (1 activa + 1 rezerva);
debit 4.00 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
putere electrica: 2.2 kW.
- SPAU5: 2 pompe (1 activa + 1 rezerva);
debit 4.00 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
Pe reţeaua de canalizare a satului Valea Sângeorgiului, s-au prevăzut trei staţii de pompare, având următoarele caracteristici:
- SPAU 6: 2 pompe (1 activa + 1 rezerva);
debit 4.00 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
putere electrica: 2.2 kW
- SPAU 7: 2 pompe (1 activa + 1 rezerva);
debit 4.00 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
putere electrica: 2.2 kW
- SPAU 8: 2 pompe (1 activa + 1 rezerva);
debit 4 l/s;
înălţime de pompare 20 mCA;
putere electrica: 2.2 kW.
Colectoarele de canalizare.
Colectoarele de canalizare vor fi în general din conducte din PVC, care au agrement tehnic şi o durată de exploatare de peste 50 ani. Traseele propuse pentru pompare se vor realiza cu tuburi PEHD, la stabilirea adâncimii de pozare ţinându-se cont de adâncimea minimă de îngheţ pentru terenul de fundare şi de panta necesară scurgerii apelor uzate.
Cămine de racord.
Racordarea consumatorilor la reţelele de canalizare proiectate se va realiza prin intermediul căminelor de racord. Acestea se vor amplasa pe domeniul public, la limita de proprietate dintre domeniul public si proprietăţile private ale consumatorilor care urmează a fi racordaţi.
Poziţia finală a căminelor de racord se va stabili, pe cat este posibil, de comun acord cu proprietarii imobilelor ce urmează fi racordate la reţelele de canalizare proiectate.
Căminele de racord sunt produse care se utilizează pentru inspecţia si curăţarea reţelelor de canalizare gravitaţionala, se fabrică în varianta cu capac din fontă, grătar din fontă sau capac din material compozit, iar avantajul principal este timpul de montaj scurtat cu mai mult de 60% faţă de timpul necesar pregătirii pe şantier a căminelor pentru montaj prin eliminarea debitărilor, şanfrenărilor, curăţării si operaţiunilor de asamblare.
Pentru racordarea consumatorilor s-au prevăzut cămine de racord situate la limita de proprietate care separa instalaţiile de canalizare interioare aflate in exploatarea proprietarilor imobilelor de reţeaua de canalizare publica.
Căminele de racord se propun din material plastic, cu telescop, având D 400mm si H=1000mm si vor fi prevăzute cu capac si rama. Conducta pentru racorduri la gospodarii, se propune a se realiza din PVC KG SN4, şi se va monta îngropat, sub adâncimea de îngheţ, adâncime care va permite scurgerea gravitaţionala a apelor uzate menajere si panta sa asigure viteza de autocurăţire de 0,7m/s, pe un pat de pozare realizat din nisip de minim 10 cm sau conform datelor producătorului.
Lucrările care vor fi executate în cadrul obiectivului de investiţii "Reţele de canalizare în satele Nădăştia de Jos, Nădăştia de Sus şi Valea Sângeorgiului aparţinătoare oraşului Călan, jud. Hunedoara", vor respecta prevederile Legii nr. 10/1995 modificată prin Legea 123/05.05.2007 privind calitatea în construcţii, normativele şi reglementările în vigoare , iar în execuţia lucrărilor se impune utilizarea a materiranţlalelor şi echipamentelor agrementate şi certificate conform standardelor Uniunii Europene.
Cerinţele minime de calitate sunt cerinţe esenţiale obligatorii, conform Legii nr. 10/1995 privind calitatea în construcţii şi prin soluţia proiectată, trebuie să fie asigurate următoarele:
rezistenţa mecanică şi stabilitate;
securitatea la incendiu;
igiena, sănătate şi mediu;
siguranţa în exploatare;
protecţia împotriva zgomotului;
economie de energie şi izolare termică.
•Autoritatea contractantă va raspunde la solicitările de clarificari înainte de data limită de depunere a ofertelor cu 6 zile
•Numarul de zile până la care se pot depune clarificări, înainte de termenul limită de depunere a ofertelor este 8.