Reţeaua de canalizare proiectată, este în sistem separativ, dimensionată astfel încât să preia debitele de ape uzate menajere.
Căminele de vizitare se vor executa conform STAS 2448-82 din elemente prefabricate din beton si se vor amplasa respectând prevederile SR EN752:2008. Pe traseul reţelei de canalizare se vor amplasa un număr de 58 buc cămine de vizitare.
Elementele prefabricate pot diferi de la producă...
Reţeaua de canalizare proiectată, este în sistem separativ, dimensionată astfel încât să preia debitele de ape uzate menajere.
Căminele de vizitare se vor executa conform STAS 2448-82 din elemente prefabricate din beton si se vor amplasa respectând prevederile SR EN752:2008. Pe traseul reţelei de canalizare se vor amplasa un număr de 58 buc cămine de vizitare.
Elementele prefabricate pot diferi de la producător la producător, însă, in conformitate cu NP133/2013, acestea vor trebui sa cuprindă:
- Radier profilat hidraulic
- Camera de lucru min. Ø 1000 mm
- Cos de acces cu Ø 800 mm
- Capac asigurat carosabil
- Trepte montate in pereţi pentru facilitare acces
La toate căminele de pe reţeaua de canalizare se vor realiza
- curăţirea mecanica a suprafeţei din beton de la interiorul căminelor;
- aplicarea unui strat hidroizolator de mortar pentru suprafeţe umede;
- procurarea si montarea ramei si a capacului de fonta;
- legarea tuburilor de scurgere la căminele de vizitare;
- execuţia scărilor metalice de acces;
- execuţia si compactarea umpluturilor
La trecerile prin căminele de vizitare a conductelor din PVC au fost prevăzute piese de trecere speciale tip A sau tip B in funcţie de locul de racordare a conductei din PVC (fie în pereţii căminelor, fie în fundaţia acestora).
Rama si capacul vor fi carosabile, tip IV, din fonta SR EN 124. Ele vor fi prevăzute cu balama de blocare.
Pe reţeaua de canalizare au fost prevăzute cămine de vizitare de linie, de ramificaţie, de schimbare direcţie/panta si pentru rupere de pantă, in timp ce pentru racordarea populaţiei la reţea si pentru a evita afectarea căilor de comunicaţii cu lucrări ulterioare, s-au prevăzut conducte de racord la case.
Racordurile
La realizarea racordurilor se vor respecta prevederile SR EN 295-2: 1997.
Racordurile vor fi prinse direct in căminele de pe reţea, sau, acolo unde nu este posibil, vor fi prinse in corpul conductei de canalizare prin intermediul unei piese de branşare mecanica pentru conducte din materiale plastice cu pereţii netezi, care va fi prevăzută cu garnitura de etanşare. Materialul conductelor de racord va fi in concordanta cu cel al reţelei.
Conductele de racord vor fi din PVC SN8, De 160 mm, pentru consumatori casnici, iar pentru consumatori economici, industriali, instituţii sau alţi consumatori cu debite de consum ridicate, acestea vor fi din PVC SN8 De200 mm.
Racordarea la reţeaua stradala proiectata se va realiza prin intermediul pieselor speciale de ramificaţie.
Pe capetele conductelor de racord, in proximitatea limitelor de proprietate, se vor amplasa cămine de racord PVC DN500.
Staţiile de pompare ape uzate
Pe traseul reţelei de canalizare se vor amplasa 4 staţii de pompare ape uzate care vor avea caracteristicile hidraulice conform Breviarului de calcul.
In funcţie de debitul si amplasamentul staţiilor de pompare, acestea vor fi : Bazin prefabricat staţie de pompare.
Statie de pompare ape uzate monobloc, integral prefabricata din PEID/PVC/ BETON/PA/ABS/PTFE/POM/PAFS, cu diametrul si inaltimea in functie de capacitatea si parametri proiectati (Dmin 1400mm), complet echipata.
Traversari cursuri de apa
-SB01: Subtraversare Rau Nadas, L=30.00m, prin foraj cu tub protectie PEID PN10 De180 x 10.70mm
-SB02: Subtraversare Rau Nadas, L=22.00m, prin foraj cu tub protectie PEID PN10 De225 x 13.40mm
Execuţia lucrărilor la reţeaua de canalizare va începe din aval înspre amonte. Pe măsură ce lucrările avansează înspre amonte, se vor realiza si racordurile de la consumatori la reţea.
La adâncimi mai mari de 1.5m se vor utiliza în mod obligatoriu sprijiniri de mal.
Conductele de canalizare vor fi amplasate pe un pat de nisip de 0.10 m, iar deasupra generatoarei superioare umplutura de nisip va avea 30 cm.
Reţelele vor fi amplasate pe marginea drumului, atât pe drumul judeţean cat si pe străzile modernizate din interiorul localităţii. Racordurile la proprietăţi se vor realiza prin săpătură deschisa.
Pozarea conductelor de canalizare PEID PE100-RC 250mm se va realiza prin foraj dirijat de-a lungul drumului naţional (str. Transilvania) in tub de protecţie OL 377x10mm. Stratul rutier va fi in întregime adus la starea iniţială si vor fi refăcute accesele la proprietăţi.
Pământul rezultat din săpătura precum si cel excedentar vor fi transportate la un depozit (stabilit în prealabil de către constructor şi beneficiar), iar cel necesar umpluturii va fi readus la amplasament.
După executarea propriu-zisa a reţelei de canalizare se va efectua proba de etanşeitate a conductei, ca fiind faza de execuţie determinanta. La finalizarea lucrărilor se va realiza in mod obligatoriu inspecţia CCTV, iar raportul cu vizualizarea conductei se va anexa la Cartea Construcţiei.
Când lucrările pentru montarea colectorului de canalizare si a racordurilor au fost terminate, carosabilul va fi adus la starea iniţială. Materialul provenit din săpătură va fi gestionat astfel încât să nu împiedice circulaţia rutieră şi pietonală.