Obiectivul general al proiectului este în corespondenţă cu obiectivul specific de investiţii şi se încadrează în proiectele de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice, inclusiv cu destinaţie de sediu de primărie, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi prin reducerea consumului anual de energie finală.
Obiectivul principal este creşterea performanţei energetice la ...
Obiectivul general al proiectului este în corespondenţă cu obiectivul specific de investiţii şi se încadrează în proiectele de creştere a eficienţei energetice a clădirilor publice, inclusiv cu destinaţie de sediu de primărie, îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi prin reducerea consumului anual de energie finală.
Obiectivul principal este creşterea performanţei energetice la clădirea sediului primăriei din Comuna Sărăţeni, Judeţul Ialomiţa, în conformitate cu prevederile Ghidului specific privind regulile şi condiţiile aplicabile finanţării din fondurile europene – componenta de împrumut, aferente PNRR în cazul apelurilor de proiecte - Componenta 10 – Fondul Local, Investiţia C10 - I3 ,,Reabilitarea moderată a clădirilor publice pentru a îmbunătăţi serviciile publice prestate la nivelul unităţilor administrativ teritoriale" şi în conformitate cu documentaţia tehnico-economică .
Scopul Ghidului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice a clădirilor publice, inclusiv cu destinaţie de servicii publice către cetăţeni şi îmbunătăţirea calităţii mediului prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, prin reducerea consumului anual de energie finală.
Obiectul Ghidului (Anexa 1 la cererea de finanţare) vizează modernizarea clădirilor publice, prin finanţarea de activităţi/ acţiuni specifice realizării de investiţii pentru creşterea performanţei energetice a acestora.
Intervenţiile asupra clădirii Sediului Primăriei din Comuna Sărăţeni, Judeţul Ialomiţa au ca scop reducerea necesarului de căldură, în principal, prin izolarea termică a structurii, înlocuirea tâmplăriei exterioare, modernizarea instalaţiilor electrice, sanitare şi ternice, deci creşterea performanţei energetice a clădirii.
Implementarea investiţiei conduce la îndeplinirea obiectivelor specifice, în ceea ce priveşte creşterea eficienţei energetice.
De asemenea, implementarea proiectului va contribui la atingerea obiectivelor stabilite, prin îmbunătăţirea confortului şi calităţii vieţii, creşterea gradului de siguranţă a personalului principal şi auxiliar, al cetăţenilor, precum şi asigurarea unei infrastructuri edilitare modeme în sistemul administraţiei publice locale.
Intervenţiile propuse pentru clădire conduc la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire, faţă de consumul anual specific de energie pentru încălzire înainte de renovare, respectiv o reducere a consumului de energie primară şi a emisiilor de C02, situată în intervalul 30% - 60%.
Respectarea principiului DNSH ("Do No Significant Harm" - "a nu prejudicia în mod semnificativ")
Potrivit Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă, principiul DNSH trebuie interpretat în sensul articolului 17 din Regulamentul (UE) 2020/852 ("Regulamentul privind taxonomia"), conform căruia noţiunea de "prejudiciere în mod semnificativ" pentru cele şase obiective de mediu vizate de Regulamentul privind taxonomia se defineşte astfel:
1. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ atenuarea schimbărilor climatice în cazul în care activitatea respectivă generează emisii semnificative de gaze cu efect de seră (GES);
2. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ adaptarea la schimbările climatice în cazul în care activitatea respectivă duce la creşterea efectului negativ al climatului actual şi al climatului preconizat în viitor asupra activităţii în sine sau asupra persoanelor, asupra naturii sau asupra activelor;
3. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ utilizarea durabilă şi protejarea resurselor de apă şi a celor marine în cazul în care activitatea respectivă este nocivă pentru starea bună sau pentru potenţialul ecologic bun al corpurilor de apă, inclusiv al apelor de suprafaţă şi subterane, sau starea ecologică bună a apelor marine;
4. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ economia circulară, inclusiv prevenirea generării de deşeuri şi reciclarea acestora, în cazul în care activitatea respectivă duce la ineficienţe semnificative în utilizarea materialelor sau în utilizarea directă sau indirectă a resurselor naturale, la o creştere semnificativă a generării, a incinerării sau a eliminării deşeurilor, sau în cazul în care eliminarea pe termen lung a deşeurilor poate cauza prejudicii semnificative şi pe termen lung mediului;
5. Se consideră că o activitate prejudiciază în mod semnificativ prevenirea şi controlul poluării în cazul în care activitatea respectivă duce la o creştere semnificativă a emisiilor de poluanţi în aer, apă sau sol;
6. Se consideră că o activitate economică prejudiciază în mod semnificativ protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor în cazul în care activitatea respectivă este nocivă în mod semnificativ pentru condiţia bună şi rezilienţa ecosistemelor sau nocivă pentru stadiul de conservare a habitatelor şi a speciilor, inclusiv a celor de interes pentru Uniune.
Referitor la obiectivul de mediu 3. - Utilizarea durabilă şi protejarea resurselor de apă şi a celor marine şi obiectivul de mediu 6. - Protecţia şi refacerea biodiversităţii şi a ecosistemelor, se consideră că activităţile/lucrările de renovare energetică au un impact previzibil nesemnificativ asupra acestor obiective de mediu, ţinând seama atât de efectele directe, cât şi de cele primare indirecte pe întreaga durată a ciclului de viaţă.
Referitor la lucrările de creştere a eficienţei energetice, pentru a realiza o evaluare de fond, conform principiului DNSH în ceea ce priveşte obiectivele de mediu 1, 2, 4 şi 5, sunt prezentate măsurile care trebuie să respecte principiul DNSH pentru a indica faptul că obiectivul de mediu specific nu face obiectul prejudicierii în mod semnificativ.