Muzeul Judeţean Mureş doreşte construirea unei Case în memoria lui Gheorghe Şincai, în comuna Râciu. Pentru acest lucru, Muzeul Judeţean Mureş împreună cu comuna Râciu a identificat un teren nr. cadastral 54814, în suprafaţă de 568 mp, Str. Gheorghe Şincai, nr.71, loc. Râciu, jud. Mureş, situat în centrul comunei pentru a dezvolta acest proiect cultural.
Realizarea acestui edificiu cultural, iniţiativă pe care Muzeul Judeţ...
Muzeul Judeţean Mureş doreşte construirea unei Case în memoria lui Gheorghe Şincai, în comuna Râciu. Pentru acest lucru, Muzeul Judeţean Mureş împreună cu comuna Râciu a identificat un teren nr. cadastral 54814, în suprafaţă de 568 mp, Str. Gheorghe Şincai, nr.71, loc. Râciu, jud. Mureş, situat în centrul comunei pentru a dezvolta acest proiect cultural.
Realizarea acestui edificiu cultural, iniţiativă pe care Muzeul Judeţean din subordinea Consiliului Judeţean Mureş o susţine, va contribui la dezvoltarea sentimentului de mândrie pentru comunitatea românească din zonă, de apartenenţă culturală şi identitară la valorile promovate de opera lui Gh. Şincai, înfăptuirea unei recuperări a memoriei intelectuale, ştiinţifice a cărturarului amintit şi posibilitatea dezvoltării unui turism cultural în Râciu şi împrejurimi, impunerea în circuitul cultural ştiinţific naţional a unui reper simbol al Şcolii Ardelene, deosebit de important în întreaga noastră evoluţie cultural-istorică identitară naţională, nu doar mureşeană.
Acest edificiu cultural va găzdui o amenajare expoziţională care să reflecte aspecte reprezentative din viaţa şi opera cărturarului Gheorghe Şincai, în strâsă legătură cu a celorlalţi corifei ai Şcolii Ardelene, aspecte istorice şi etnografice privind etnocultura românilor din Râciu şi împrejurimi, ca expresie a zonei etnofolclorice a Câmpiei Transilvaniei. De asemena, va putea găzdui o bibliotecă documentar-ştiinţifică.
Legarea la utilităţi(realizarea branşamentelor): gaz(este realizat pînă la limita de proprietate, este montată firida), alimentare energie electrică(branşament), apă(branşament), canalizare(branşament), inclusiv conectarea construcţiei la ele şi montarea ceasurilor pe baza avizelor obţinute, ataşate.
Caracteristicile constructiei propuse
- funcţiunea:. cultura educatie – MUZEU
- numar incaperi activitati muzeale 2 cu sup=59.37 mp
- numar maxim de persoane concomitent in cladire 25
- dimensiunile maxime la teren: 7,65 x 14,65. m
- regim de inaltime ... P
- Hmax. cornisa (streasina) = 3,35 m;
- Hmax. coama = 6,75 m
- Suprafaţa construita - Sc=116 mp;
- Suprafaţa desfaşurată - Sd=116mp;
- Suprafaţă utilă – Su=71,75 mp
Construcţia proiectată se încadrează la
CATEGORIA “C" DE IMPORTANTA (conform HGR nr. 766/1997) şi la CLASA "III" DE IMPORTANTA (conform Normativului P100/92).
Nivel de stabilitate la incendiu "II"
Indicatori urbani
STEREN = 568 mp
P.O.T. = 20,40%
C.U.T. = 0,2
Elemente de trasare
Clădirea propusă se va amplasa cu axa lungă relativ paralelă cu axa drumului a spre zona mai largă a lotului (sud). Faţă de limita sud se va păstra o distanţă de 6,00 m, zonă care se poate amenaja ca gradină, faţă de căminul cultural o distanţă variabula de 6,50-3,50 m , iar faţă de aliniament 2,50 m.
DESCRIEREA FUNCTIONALA
Se propune realizarea urmatoarelor lucrări:
- Cladire în regim de înălţime parter cu dimensiunile in plan 7,65 x 14,65 m
- Amenajare acces pietonal cu scara exteriora din drumul limitrof in dreptul intrarii in clădire
- Amenajare acces auto din drumul limitrof pe o platforma de parcare la partea de nord a amplasamentului
- Refacerea imprejmuirii spre strada si realizarea imprejmuirii catre latura nord (parcare)
- Realizare unei alei de acces in rampa conformată nevoilor persoanelor cu dificultati de deplasare din zona platformei parcarea auto pana la terasa de acces in cladire
- Amenajare spaţiu verde, teren,