Şcoala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici reprezintă una din instituţiile importante de învăţământ din municipiu, unde învaţă în jur de 928 de elevi. În prezent, şcoala are un corp de clădire în care se desfăşoară activitatea didactică: clădirea C1 construită în 1963.
Clădirea C1 are trei niveluri – parter, etajul 1 şi etajul 2, având următoarele elemente de alcătuire a structurii de rezistenţă/finisaje:
• Infrastructura ...
Şcoala Gimnazială Episcop Iacov Antonovici reprezintă una din instituţiile importante de învăţământ din municipiu, unde învaţă în jur de 928 de elevi. În prezent, şcoala are un corp de clădire în care se desfăşoară activitatea didactică: clădirea C1 construită în 1963.
Clădirea C1 are trei niveluri – parter, etajul 1 şi etajul 2, având următoarele elemente de alcătuire a structurii de rezistenţă/finisaje:
• Infrastructura clădirii este compusă din fundaţii continue din beton simplu;
• Suprastructura este compusă din pereţi de zidărie de cărămidă plină;
• Placa pe sol este din beton armat şi nu este izolată;
• Şcoala a fost prevăzută iniţial cu acoperiş tip terasă, ulterior fiind adăugată o şarpantă din lemn cu învelitoare din tablă tip ţiglă. Atfel, terasa a devenit planşeu superior (spre pod), care este realizat din beton armat şi prezintă un strat de stuf de 2-3 cm grosime, peste care a fost trurnată o şapă de egalizare şi hidroizolată cu carton bitumat;
• Tâmplăria exterioară este din PVC din prima generaţie, montată în 2006. Nu se cunoaşte starea tehnică a tâmplăriei deoarece nu există documente de calitate privind performanţa energetică;
• Faţada nu este termoizolată şi este finisată cu un strat de var;
• Clădirea dispune de o instalaţie de încălzire dotată cu un cazan pe combustibil gazos, montat în 2005.
Din punct de vedere energetic, clădirea este costisitor de întreţinut datorită măsurilor incomplete şi insuficiente de reabilitare termică.
În vederea remedierii deficienţelor constatate şi atingerii obiectivului de creştere a eficienţei energetice, se vor efectua următoarele lucrări de intervenţie:
1) Pentru creşterea siguranţei la acţiunea seismică, o parte din pereţii structurali din zidărie de caramidă se vor placa cu beton armat clasa C16/20 (a se vedea planul de intervenţii).
2) La nivelul podului se vor desface straturile vechi de izolaţie până la nivelul plăcii de beton. Intrucat prin tema de proiectare se doreste inlocuirea invelitorii din tabla cu una din placi de fibrociment este necesar a se realiza sustineri suplimentare ale capriorilor existenti. Astfel, la mijlocul distantei dintre panele longitudinale existente se vor dispune pane suplimentare sustinute de popi. Acestia vor rezema pe talpi ancorate de elementele din beton.
3) Se va redeschide golul spre exterior de la parter, din axa 1/(B-C).
Desfacerile de zidarie se vor executa sub supravegherea unui cadru de specialitate al firmei executante, cu scule si dispozitive adecvate, fara a induce socuri puternice in peretii adiacenti. In vederea desfacerii zidariei nu se vor realiza interventii la elementele de beton existente. Se vor lua masuri pentru evitarea prabusirii unor pereti si a interzicerii accesului in zona pentru evitarea oricaror accidente.
4) Se vor repara/inlocui finisaje interioare si exterioare, conform proiectului, iar cladirea se va anvelopa termic.
5) Se vor reface trotuarele perimetrale si rampele exterioare pentru accesul persoanelor cu dizabilitati. Se vor respecta recomandarile studiului geotehnic referitor la masurile de eliminare a tuturor posibilităţilor de infiltrare a apei în teren şi de umezire a acestuia cu efect negativ imediat asupra construcţiei.
Eventualele defecte identificate la nivelul elementelor de beton existente (segregari, armaturi descoperite, etc.) se vor remedia cu mortare speciale armate cu fibre.
6) Se vor reface instalatiile existente si se vor realiza instalatii noi, conform normelor existente.
7) De asemenea, pentru creşterea eficienţei energetice a clădirii se vor efectua lucrări de izolare termică a clădirii şcolii (înlocuire tâmplărie, izolare fundaţie, soclu, pereţi, planşeu superior), se va instala o centrală termică cu funcţionare pe combustibil gaz natural cu eficienţă energetică ridicată.
8) Pentru eficientizarea iluminatului se vor utiliza corpuri de iluminat cu tehnologie LED, se va instala un kit panou solar fotovoltaic pentru utilizarea energiei regenerabile.
9) Pentru îmbunătăţirea calităţii aerului se va monta un sistem de ventilaţie cu recuperare de căldură.
Pe tot parcursul executării lucrărilor de construire, contractantul are obligaţia întreprinderii măsurilor necesare în vederea respectării principiului de "a nu prejudicia în mod semnificativ" (DNSH – "Do No Significant Harm").
În cazul în care executarea lucrărilor descrise în proiectul tehnic/caietul de sarcini presupune, conform prevederilor legale în vigoare, ca anumite activităţi/ categorii de lucrări să fie asigurate/executate de personal/operatori economici cu anumite calificări/atestate/autorizaţii/certificări, atunci executantul are obligaţia să asigure executarea acestora potrivit cerinţelor, cu personal (persoane fizice sau juridice) calificat/atestat/autorizat/ corespunzător(spre exemplu: responsabili tehnici cu execuţia instalaţiilor electrice, de supraveghere, hidranţi, utilizare gaze naturale, montare centrale termice/cazane, etc.,după caz ).