Investitia cuprinde "Executia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii "MODERNIZAREA SPAŢIILOR PUBLICE URBANE DIN ZONA CENTRALĂ ŞI ADIACENTĂ ÎN ORAŞ TÂRGU LĂPUŞ, JUDEŢ MARAMUREŞ", finantat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritara 13 - Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 9b - Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor d...
Investitia cuprinde "Executia lucrărilor pentru obiectivul de investiţii "MODERNIZAREA SPAŢIILOR PUBLICE URBANE DIN ZONA CENTRALĂ ŞI ADIACENTĂ ÎN ORAŞ TÂRGU LĂPUŞ, JUDEŢ MARAMUREŞ", finantat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa Prioritara 13 - Sprijinirea regenerării oraşelor mici şi mijlocii, Prioritatea de investiţii 9b - Oferirea de sprijin pentru revitalizarea fizică, economică şi socială a comunităţilor defavorizate din regiunile urbane şi rurale, Obiectiv specific 13.1 - Îmbunătăţirea calităţii vieţii populaţiei în oraşele mici şi mijlocii din România, pentru implementarea proiectului cu cod SMIS 123142: "Revitalizare spaţii publice urbane, îmbunătăţirea serviciilor sociale şi cultural-recreative în oraşul Târgu Lăpuş, judeţul Maramureş", conform documentatiei anexate.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă crearea unor premise pentru creşterea calităţii vieţii populaţiei oraşului, prin îmbunătăţirea si reabilitarea spaţiului public urban din zona central şi adiacentă. Urmărind satisfacerea nevoilor identificate la nivel local, cât si în scopul îmbunătăţirii infrastructurii existente la nivelul oraşului, se propune prin prezentul proiect o abordare integrata si complementara, urmărind îmbunătăţirea spaţiilor publice urbane, având consecinţe directe asupra creşterii calităţii vieţii populaţiei.
Obiectivul specific ale proiectului: Starea actuala la nivelul reţelei pietonale este una nesatisfăcătoare, raportate la standardele actuale, pe care nu le respecta. Unele străzi nu prezintă deloc trotuare, altele se afla într-o stare avansata de deteriorare. Toate categoriile de pietoni si în particular cei cu necesitaţi speciale se confrunta cu o serie de pericole, care creează condiţii indezirabile mersului pe jos, favorizând o stare de nedreptate si inegalitate. Persoanele cu mobilitate redusa nu sunt o excepţie de la regula si masurile ce urmează a fi adoptate trebuie sa contribuie la satisfacerea nevoilor lor speciale.
În ceea ce priveşte traficul nemotorizat, în ciuda unei dorinţe evidente de a considera bicicleta drept un mijloc de transport în oraşul Târgu Lăpuş si în ciuda nivelului de utilizare, amenajările rămân la un nivel scăzut în termeni de calitate si cantitate. Nu exista o reţea de piste pentru biciclete ce poate fi utilizata atât în interiorul oraşului, cât si la nivel teritorial în relaţia cu satele aparţinătoare. La aceste nevoi se urmăreşte a se răspunde prin soluţiile propuse la nivelul prezentului proiect prin realizarea lucrărilor edilitare în vederea modernizării infrastructurii rutiere. Proiectul îşi propune modernizarea si revitalizarea zonei centrale a oraşului Târgu Lăpuş, prin reamenajarea trotuarelor, a spaţii publice si spaţiilor verzi, prin amenajarea de trotuare noi si piste pentru biciclete pe zona adiacenta celei centrale, care sa permită desfăşurarea traficului pietonal si circulaţia cu biciclete în condiţii de siguranţa, pe spaţii separate de partea carosabila a caii rutiere, si care sa creeze facilitaţi de circulaţie pentru persoane cu mobilitate redusa.