În prezent, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice se află în derulare proiectul privind înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României care a început în luna august 2020 şi are o perioadă de implementare de 18 luni.
Potrivit prevederilor art. 23 alin. (6) şi (7) din Regulamentul BNR nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilo...
În prezent, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice se află în derulare proiectul privind înfiinţarea Băncii Naţionale de Dezvoltare a României care a început în luna august 2020 şi are o perioadă de implementare de 18 luni.
Potrivit prevederilor art. 23 alin. (6) şi (7) din Regulamentul BNR nr. 11/2007 privind autorizarea instituţiilor de credit, persoane juridice române, şi a sucursalelor din România ale instituţiilor de credit din state terţe, cu modificările şi completările ulterioare, la depunerea dosarului la Banca Naţională a României pentru obţinerea autorizaţiei de constituire a Băncii Naţionale de Dezvoltare a României se solicită prezentarea raportului unui auditor financiar, astfel:
Estimările situaţiilor financiare, prevăzute la alin. (1) lit. e), vor fi însoţite de calcule de fundamentare a principalelor posturi şi elemente ale situaţiilor financiare, precum şi de raportul unui auditor financiar asupra examinării informaţiilor financiare prognozate, întocmit în conformitate cu Standardele internaţionale privind angajamentele de asigurare relevante şi cu contractul încheiat între părţi.
Auditorul financiar menţionat la alin. (5) şi (6) trebuie să fie membru activ al unui organism profesional recunoscut de Federaţia Internaţională a Contabililor (IFAC) şi care a asimilat Codul de etică pentru contabilii profesionişti emis de aceasta şi trebuie să dispună de personal cu experienţă în domeniul financiar-bancar, pentru care va fi transmis Băncii Naţionale a României un curriculum vitae din care să rezulte experienţa cerută.
Menţionăm ca, firma de audit care p acorda în prezent servicii de consultanţă în cadrul proiectului privind înfiinţarea BND va întocmi estimările contabile necesare pentru dosarul de autorizare a BND.
Pentru a nu fi încălcate aspectele ce ţin de etica profesională şi pentru a se evita conflictul de interese, aceste estimări contabile, realizate de firma de audit cu care MFP se află deja în relaţii contractuale, trebuie auditate de un alt auditor financiar, contractul încheiat între acesta şi MFP, în calitate de acţionar unic al viitoarei BND, fiind cerinţă la dosarul de autorizare.
În graficul de implementare al proiectului se estimează că depunerea dosarului pentru obţinerea autorizaţiei de constituire a BND de la BNR se va realiza în prima parte a anului 2021.