Conform art. 44 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul "Documentaţiile de urbanism se elaborează de către colective interdisciplinare formate din specialişti atestaţi în condiţiile legii." Prin urmare, pentru satisfacerea necesităţii este necesară achiziţia unor servicii specializate. Autoritatea contractantă nu dispune în prezent de un sistem prin care să deruleze monitorizarea aplicării documenta...
Conform art. 44 din Legea 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul "Documentaţiile de urbanism se elaborează de către colective interdisciplinare formate din specialişti atestaţi în condiţiile legii." Prin urmare, pentru satisfacerea necesităţii este necesară achiziţia unor servicii specializate. Autoritatea contractantă nu dispune în prezent de un sistem prin care să deruleze monitorizarea aplicării documentaţiilor aprobate, prin revizuirea permanentă a datelor şi prevederilor din documentaţiile de urbanism, respectiv prin marcarea sistematică, atât în format electronic, cât şi în piesele scrise şi desenate ale documentaţiilor, a modului de realizare a propunerilor, precum şi a eventualelor modificări sau detalieri prin planuri urbanistice aprobate.
Prin urmare, se intenţionează integrarea informaţiilor de urbanism într-un sistem informatic geografic (GIS) care să permită autorităţii contractante să îşi îndeplinească obligaţia legală de monitorizare a implementării documentaţiilor urbanistice aprobate, de constituire, întreţinere, extindere şi dezvoltare a bazei de date urbane şi teritoriale standardizate şi compatibile, inclusiv în conformitate cu directiva INSPIRE transpusă prin Ordonanţa Guvernului nr. 4/2010 privind instituirea Infrastructurii naţionale pentru informaţii spaţiale în România, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 190/2010, aşa cum prevede art. 15, lit.b din Legea 350/2001 privind urbanismul şi amenajarea teritoriului.
Potrivit art. 21 al Ordinului MDRAP 233/2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismul şi de elaborare şi actualizare a documentaţiilor de urbanism, procesul elaborării documentaţiilor de amenajare a teritoriului şi de urbanism implică parcurgerea următoarelor etape:
a) iniţierea elaborării documentaţiilor de amenajare a teritoriului sau de urbanism;
b) contractarea elaborării documentaţiei în condiţiile legii;
c) elaborarea studiilor de fundamentare;
d) elaborarea analizei diagnostic integrate;
e) elaborarea formei preliminare a documentaţiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism;
f) obţinerea de avize şi/sau acorduri;
g) redactarea finală a documentaţiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism - cu introducerea tuturor observaţiilor din avize şi/sau acorduri;
h) aprobarea propunerii de documentaţie de amenajare a teritoriului sau de urbanism de către autoritatea administraţiei publice locale competente;
i) asigurarea caracterului public al documentaţiei de amenajare a teritoriului sau de urbanism aprobate, conform legii.
Prin urmare, componenta de urbanism din prezentul contract se va derula în următoarele etape:
• Etapa I – Realizarea suportului topografic prin măsurători privind extinderea suprafeţei de intravilan şi delimitarea de extravilan, Elaborarea studiilor de fundamentare, informarea şi consultarea publicului pentru etapa I.
• Etapa lI – Elaborarea de elaborare a propunerilor de plan, analiza diagnostic integrate şi Elaborarea formei preliminare a documentaţiei de urbanism PUG, informarea publicului pentru etapa II.
• Etapa III – Obţinerea de avize şi/sau acorduri,
• Etapa IV – Redactarea finală a documentaţiei de urbanism PUG şi RLU - cu introducerea tuturor observaţiilor din avize şi/sau acorduri, aprobare prin HCL.