Compania deţine Sistemul de Monitorizare a Calităţii Energiei Electrice (SMCENEL), în care sunt integrate datele înregistrate în analizoarele de calitate a energiei electrice instalate în o parte din staţiile electrice de transformare aparţinând RET. Acestea sunt echipamente complexe, de acurateţe ridicată, care măsoară, înregistrează, validează şi agregă date privind parametrii de calitate a energiei electrice, în conformi...
Compania deţine Sistemul de Monitorizare a Calităţii Energiei Electrice (SMCENEL), în care sunt integrate datele înregistrate în analizoarele de calitate a energiei electrice instalate în o parte din staţiile electrice de transformare aparţinând RET. Acestea sunt echipamente complexe, de acurateţe ridicată, care măsoară, înregistrează, validează şi agregă date privind parametrii de calitate a energiei electrice, în conformitate cu standardul CEI/ SR 61000-4-30. Datele înregistrate sunt transferate la punctul central al Sistemului (partea informatică a acestuia), unde sunt stocate în baze de date şi pot fi puse la dispoziţia utilizatorilor SMCENEL, sub formă de rapoarte. Datele sunt utilizate pentru verificarea conformităţii cu Standardul de performanţă a serviciului de transport al energiei electrice şi pentru serviciul de sistem (Ordinul ANRE nr. 12/2016 cu modificările şi completările ulterioare).
Pentru a creşte eficienţa utilizării datelor înregistrate în analizoarele integrate în SMCENEL este necesară achiziţia serviciilor de elaborare a unui studiu în cadrul căruia să fie analizate de către specialişti:
- cadrul legislativ specific, naţional şi internaţional (european);
- bunele practici/ metodologii/ norme tehnice la OTS din ENTSO-E;
- seturi de date specifice, extrase din analizoare de calitate a energiei electrice.
Urmare a parcurgerii paşilor precizaţi anterior, elaboratorii vor propune modalităţi de utilizare eficientă a datelor.
Scopul realizării acestui studiu este de a eficientiza utilizarea datelor înregistrate de analizoarele de calitate a energiei electrice, suplimentar faţă de raportările care se realizează în prezent.
Obiectivul general la care contribuie realizarea serviciilor: optimizarea proceselor şi a sistemului de monitorizare a calităţii energiei electrice.
Obiective specifice la care contribuie realizarea serviciilor:
- analiza standardelor tehnice şi a legislaţiei europene şi a bunelor practici/ rapoartele CIGRE/ metodologiilor/ normelor tehnice la nivelul ENTSO-E
- identificarea necesităţilor de raportare la nivelul Companiei ţinând cont de datele disponibile la nivelul sistemului de monitorizare a calităţii energiei electrice.
Orice solicitare de clarificări trebuie transmisă în SEAP (http://sicap-prod.e-licitatie.ro/pub).
Număr zile până la care se pot solicita clarificări înainte de data limită de depunere a ofertelor: 10 .
Entitatea contractantă va răspunde în mod clar şi complet tuturor solicitărilor de clarificare/informaţiilor suplimentare în a 6-a zi calendaristică înainte de termenul limită de depunere a ofertelor.
Entitatea contractantă va răspunde doar la solicitările de clarificări adresate de operatorii economici până la termenul-limită stabilit, conform art. 29 alin (3) din HG 394/2016.