Mijlocul fix denumit Digul de Nord orientat pe drecţia N-V, are lungirm de 1125m iar digul de Sud, 1925m închide pe direcţia S-V acvatoriul Portului Mangalia.
Digul de Sud a fost conceput şi executat de tip gravitaţional , cu taluzuri cu înclinarea : 1,33, alcătuit dintr·-un nucleu de piatră nesortată , protejat spre larg cu mantale de protecţie din blocuri de piatră şi carapace clin stabilopozi de 4,5 t/buc (aşezaţi ne...
Mijlocul fix denumit Digul de Nord orientat pe drecţia N-V, are lungirm de 1125m iar digul de Sud, 1925m închide pe direcţia S-V acvatoriul Portului Mangalia.
Digul de Sud a fost conceput şi executat de tip gravitaţional , cu taluzuri cu înclinarea : 1,33, alcătuit dintr·-un nucleu de piatră nesortată , protejat spre larg cu mantale de protecţie din blocuri de piatră şi carapace clin stabilopozi de 4,5 t/buc (aşezaţi neregulat în dublu strat, cu densitatea de 52 buc. pe 100 mp de taluz), cu rol de disipare a energiei valurilor.
Funcţie de adâncimile naturale pe traseul digului, taluzul dinspre larg a fost alcătuit aşa încât să protejeze nucleul de piatră împotriva energiei valurilor.
Carapacea de protecţie a taluzului este formata din blocuri de piatră de 1-3 t l buc montate intr-un singur strat, atât în partea superioară de la cota +5. 00 m continuandu-se şi în partea imersa până la cota -5.00m.
La baza taluzului se regaseste un suport de piatră naturală care susţine carapacea din stabilopozi al digului format din blocuri de piatră de 1-3 t l buc.
La baza carapacei de stabilopozi pe toată înaltimea taluzului, nu se regaseste berma, blocurile din piatră naturală de 1-3tlbuc sunt montate direct pe nucleul de piatră nesortată a digului.La baza taluzului sub suportul din blocuri de piatră naturală ce sustine carapacea de stabilopozi se regaseste un suport de piatră spartă nesortată. Carapacea de protectie este formată din blocuri de piatră de 1-3 tlbuc.
La partea superioară lângă coronament a taluzului carapacea de protectie este formată din blocuri de piatră de 1-3 tlbuc, prezintă o densitate constantă si omogenă. De la începutul taluzului de la cota +5.30 m până la cota -4.45 m stabilopozii se regasesc montati în aşa manieră încat să nu permită deplasarea si să determine stabilitatea carapacei de protectie a digului formată din blocuri de piatră de 1-3 tlbuc. De la cota -4, 40 m până la cota -4, 90 m, în continuarea taluzului se regaseste şi suportul de piatră naturală formât din blocuri de piatră naturală de 1-3t . La baza taluzului se regasesc blocuri de piatră naturală, ce pot fi considerate baza carapacei de protecţie care se continuă cu stratul de piatră suport a carcasei de protecţie a digului.
- Acest segment prezintă o surpâri a coroanei taluzului la îmbinarea digului cu platforma farului verde.
- În faţa taluzului se regaseste o aglomerare de piatră spartă care se continuă cu un strat subţire de nisip care urmareşte profilul fudului mârii, dar adâncimea la capâtul perpendicularei mâsurate pentru inspectie este de -4, 90m.
- Stratul suport de piatră spartă naturală se prezintă intact atât cât se poate observa, datorită sedimentelor şi nisipârii .