Managementul deşeurilor vizează înbunătăţirea implementării colectării separate, controlului şi monitorizării parametrilor de calitate a mediului. lnvestiţiile din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul gestionării deşeurilor municipale contribuie cu 4,5% la ţinta naţională de atingere a ratei de 50% de reciclare şi pregătire pentru reutilizare a deşeurilor municipale până în 2025, astfel cum este d...
Managementul deşeurilor vizează înbunătăţirea implementării colectării separate, controlului şi monitorizării parametrilor de calitate a mediului. lnvestiţiile din cadrul Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă în domeniul gestionării deşeurilor municipale contribuie cu 4,5% la ţinta naţională de atingere a ratei de 50% de reciclare şi pregătire pentru reutilizare a deşeurilor municipale până în 2025, astfel cum este definită în Directiva-cadru privind deşeurile (Directiva 2008/98/CE modificată prin Directiva (UE) 2018/851).
Componenta C3 — Managementul deşeurilor face parte din Pilonul I — Tranziţie verde aferentă Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă. Obiectivul acestei componente reprezintă accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la o economie circulară.
Obiectivul specific al lnvestiţiei I.1.a. Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar este reprezentat de dezvoltarea unui management al deşeurilor eficient, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată, pregătire pentru reutilizare şi valorificare a deşeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice şi a tranziţiei la economia circulară.
În conformitate cu Planurile Judeţene de Gestionare a Deşeurilor/Planul Municipal de Gestionare a Deşeurilor pentru Bucureşti, centrele de colectare prin aport voluntar vor asigura colectarea separată a deşeurilor menajere care nu pot fi colectate în sistem door-to-door, respectiv deşeuri reciclabile şi biodeşeuri, care nu pot fi colectate în pubelele individuale, precum şi fluxurile speciale de deşeuri — deşeuri voluminoase, deşeuri de echipamente electrice şi electronice, baterii uzate, deşeuri periculoase, deşeuri din construcţii şi demolări.
Proiectul "Dezvoltarea, Modernizarea şi Completarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Municipale prin Înfiinţarea Unui Centru de Colectare a Deşeurilor prin Aport Voluntar În Municipiul Miercurea-Ciuc" vizează implementarea şi dotarea unui centru de colectare prin aport voluntar (CAV) ce va asigura colectarea separată a deşeurilor menajere şi va asigura o soluţie permanentă populaţiei prin care să contribuie la creşterea ratei de colectare separată.
Municipiul Miercurea-Ciuc initiază procedura de atribuire a contractului de achiziţie execuţie lucrări pentru obiectivul de investiţii "Dezvoltarea, Modernizarea şi Completarea Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor Municipale prin Înfiinţarea Unui Centru de Colectare a Deşeurilor prin Aport Voluntar În Municipiul Miercurea-Ciuc".
In conformitate cu prevederile art. 160 alin. (1) din Legea 98/2016 cu modificările şi completările ulterioare, termenul limită până la care orice operator economic interesat de participarea la procedura de achiziţie publică are dreptul de a solicita clarificări sau informaţii suplimentare in legătură cu documentaţia de atribuire este de 9 zile înainte de termenul limită de depunere al ofertelor. Având în vedere prevederile art. 161 alin. (2) din Legea 98/2016, autoritatea contractantă stabileşte că termenul limită în care va răspunde tuturor solicitărilor de clarificări / informaţiilor suplimentare cu 6 zile înainte de termenul limită de depunere a ofertelor.