Cod CPV 77310000-6 – Amenajare şi întreţinere spaţii verzi (Rev.2)
Cod CPV 71420000-8 – Servicii de arhitectură peisagistică
Cod CPV 45112710-5 – Lucrări de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi
Cod CPV 45232120-9 – Lucrări de irigaţie
Primăria municipiului Constanţa intenţionează să achiziţioneze servicii de „Amenajare şi întreţinere spaţii verzi care sunt/vor fi cadastrate în Municipiul Constanţa” – acor...
Cod CPV 77310000-6 – Amenajare şi întreţinere spaţii verzi (Rev.2)
Cod CPV 71420000-8 – Servicii de arhitectură peisagistică
Cod CPV 45112710-5 – Lucrări de arhitectură peisagistică a spaţiilor verzi
Cod CPV 45232120-9 – Lucrări de irigaţie
Primăria municipiului Constanţa intenţionează să achiziţioneze servicii de „Amenajare şi întreţinere spaţii verzi care sunt/vor fi cadastrate în Municipiul Constanţa” – acord cadru pe 4 ani, cu un singur operator economic, pentru fiecare din cele 4 zone de lucru, ce constau în:
1) Proiectare peisagistică – întocmire proiect cu amenajarea spaţiilor verzi care sunt cadastrate în municipiul Constanţa
Proiectarea presupune deplasare la faţa locului, identificarea spaţiului verde din planul cadastral pus la dispoziţie de autoritatea contractantă, cercetare privind forma terenului, denivelările, factorii climatici, profilul de sol, condiţiile hidrologice, vegetaţia lemnoasă şi ierboasă existentă etc, propune materialul dendrologic ce urmează a fi folosit în funcţie de concluziile de la faţa locului. Materialul dendrologic va fi ales din speciile puse la dispoziţie de autoritatea contractantă iar în funcţie de caracteristicile acestora precum longevitatea plantei, rezistenţa la anumiţi factori nocivi, ritmul de creştere, înălţimea maximă, forma şi desimea coroanei, coloritul scoarţei, frunzelor, florilor, perioada înfloririi, plasticitatea şi posibilitatea efectuării de grupări ornamentale, se va realiza proiectul de amenajare peisagistică în contextul reabilitării spaţiului verde cadastrat.
Acesta va consta în schiţa de concept ce se va realiza cu ajutorul aplicaţiilor software 2D (în plan) şi 3D (în spaţiu), oferind o imagine de ansamblu şi vizibilitate proiectului. După aprobarea conceptului de către autoritatea contractantă, proiectul se va concretiza în piese scrise având la bază concluziile din teren, soluţia optimă aprobată de ambele părţi, cuprinzând minim:
-memoriul tehnic,
- antemăsurătoarea,
- lista de cantităţi şi devizul estimativ,
respectiv în piese desenate, care să includă minim:
- planul de amenajare însoţit de
- graficul de execuţie al lucrărilor şi
- planul operaţiunilor de întreţinere lunară alcătuit cf. tehnologiei de execuţie a lucrărilor pe întreaga perioadă a contractului. Prin proiect, operatorul economic va avea în vedere asigurarea regimului hidric optim al plantaţiilor existente şi propuse, evidenţiind pe planşe distincte sistemul de irigare respectiv drenare, în funcţie de caracteristicile terenului, în vederea realizării acestora.
Proiectarea peisagistică nu include reconfigurare alei pietonale, iluminat public, elemente de mobilier de parc (coşuleţe de gunoi, bănci, foişoare etc) ci se referă strict la spaţiul verde.
Obiectivul general al activităţii se va concentra pe eficientizarea folosirii fondurilor publice alocate şi utilizarea economică şi judicioasă a resurselor în vederea obţinerii unui spaţiu verde public, care va contribui la îmbunătăţirea calităţii vieţii în mediul urban, în beneficiul socio-economic al comunităţii.
Spaţiile verzi care vor face obiectul contractului se încadrează în categoriile predefinite în Legea nr. 24/2007 privind reglementarea şi administrarea spaţiilor verzi din intravilanul localităţilor, cu modificările ulterioare:
- parcuri şi/sau grădini publice;
- scuaruri;
- fâşii plantate;
- spaţii verzi din ansambluri de locuinţe;
- spaţii verzi pentru protecţia lacurilor şi cursurilor de apă;
- culoare de protecţie faţă de infrastructura tehnică.
Prestarea serviciului af. pct.1) va fi exprimată în lei/100 mp de suprafaţă de spaţiu verde amenajat.
Se solicită orice alte propuneri/sugestii/clarificări privind prestarea serviciului susmenţionat.
2) Lucrări de irigaţie şi drenaj
a) Montare sistem irigaţie
Sistemul de irigaţii va fi unul automatizat, va asigura irigarea uniformă a suprafeţelor verzi, va eficientiza consumul de apă, prin senzorii de umiditate care vor sista irigarea în condiţii de ploaie sau de sol saturat.
În funcţie de natura plantaţiilor prevăzute prin proiect, existente şi/sau propuse, respectiv în funcţie de capacitatea reţelei de apă la care vor fi branşate instalaţiile de stropire, executantul va stabili numărul aspersoarelor şi amplasarea acestora, astfel încat să se asigure udarea zilnică a întregii suprafeţe de spaţiu verde cadastrată.
Sistemul de irigaţii va îndeplini următoarele condiţii:
- să se asigure apa la debitul şi presiunea necesară funcţionării corespunzătoare a aspersoarelor amplasate în orice punct al terenului;
- parametrii de pierderi de presiune dinamică şi viteza apei pentru a nu provoca suprasolicitarea tubulaturii şi echipamentelor de irigaţii, peste parametrii garantaţi de producător;
- să distribuie apa pe toată suprafaţa propusă a funcţiona ca spaţiu verde, şi fără a uda aleile sau unde nu este necesară irigaţia, cu un înalt grad de uniformitate pentru a reduce la minim consumul de energie şi apa;
- să asigure irigarea tuturor suprafeţelor proiectate, conform cerinţelor de mai sus, în timpul maxim alocat (max. ore pe perioada de noapte), pentru a se evita arderea plantelor;
- să poată opri automat irigaţia în caz de precipitaţii naturale cu o intensitate mai mare decât cea propusă pentru vegetaţia existentă. Senzorul de ploaie se va monta într-un loc deschis, astfel încât să fie direct udat de ploaie şi să fie ferit de scurgeri de apă de la diverse alte surse;
- să fie fabricat din materiale rezistente la aplicaţia oricăror îngrăşăminte solubile;
- să fie prevăzut cu sistem antifurt şi antivandalism;
- să fie prevăzut cu senzor de umiditate a solului;
- va fi prevăzut cu supape pentru golirea conductelor în sezonul rece;
Instalaţia de irigat va fi dimensionată în funcţie de vegetaţie, climă şi caracteristicile solului.
Se vor folosi soluţii tehnice de subtraversare, astfel încât să nu fie afectate trotuarele/aleile etc existente prin spargere/dislocare.
b) Crearea sistemului de drenare a apei
Drenurile vor fi alcătuite din tuburi drenate absorbante şi material filtrant având rolul de a colecta şi transporta apa în canale de evacuare. Sistemele de drenaj vor avea rolul de a controla şi dirija excesul de apă în urma ploilor, astfel încât să nu fie afectate rădăcinile gazonului şi ale plantelor ornamentale ce pot putrezi uşor din cauza umidităţii în exces.
c) Mentenanţa sistemului de irigaţii/drenaj pe o perioadă de 4 ani se va face în cadrul perioadei de garanţie (max. 4 ani).
Prestarea operaţiunilor af. pct.2) va fi exprimată în lei/100 mp de spaţiu verde. Tariful va cuprinde toate cheltuielile ocazionate de prestarea lucrărilor de execuţie precum şi mentenanţa sistemului, inclusiv înlocuirea/reparaţia, după caz, a componentelor necesare bunei funcţionări, precum şi costurile aferente reviziilor periodice. Sursa de apă este pusă la dispoziţie prin reţeaua de apă a S.C. RAJA S.A. Constanţa, şi va fi facturată separat către autoritatea contractantă.
Se solicită orice alte propuneri/sugestii/clarificări privind prestarea operaţiunilor susmenţionate.
3) Amenajarea şi întreţinerea spaţiilor verzi cadastrate
Amenajarea spaţiilor verzi care sunt/vor fi cadastrate în municipiul Constanţa presupune realizarea în teren a proiectelor peisagistice aprobate de autoritatea contractantă, urmate de prestarea serviciului de întreţinere. Acesta constă în desfăşurarea de operaţiuni specifice cf. graficului de lucrări – anexă la proiectul de amenajare peisagistică a spaţiilor verzi care sunt/vor fi cadastrate în municipiul Constanţa, prin aplicarea de tehnologii specifice, conform Indicatorului de norme de deviz pentru lucrări de terasamente – Ts, ediţia 1981, revizuită 2003.
Operaţiunile privind lucrările de întreţinere şi amenajare a spaţiilor verzi din municipiul Constanţa sunt complexe din punct de vedere tehnologic, se realizează individual pentru fiecare tip de amenajare peisagistică (peluză, gard viu, arbori, arbuşti, rabate de flori, rabate de trandafiri, etc.) şi este necesar să se asigure continuitatea acestora în vederea îndeplinirii rolului estetic şi funcţional pentru mediul urban.Operaţiunile vor fi cele stabilite şi însuşite de comun acord cu autoritatea contractantă prin proiectul de peisagistică.
Operatorul economic (prestatorul) va fi direct răspunzător şi va garanta calitatea prestaţiei efectuate în raport cu proiectul de peisagistică aprobat.
În oferta specifică pct. 3) va fi prezentat preţul unitar în lei fără TVA/U.M. pentru fiecare operaţiune solicitată conform anexei la prezentul Anunţ.
Preţurile unitare pentru operaţiunile af. pct. 3) vor include toate cheltuielile necesare prestaţiei, transport, aprovizionare, manipulare, cheltuieli indirecte, taxe, impozite considerate obligaţii legale ale contractanţilor, profit, transportul muncitorilor până la zona de lucru indicată de beneficiar, exclusiv T.V.A., care va fi evidenţiat distinct.
Oferta specifică pct. 3) va cuprinde preţul total şi detaliat pe fiecare tip de operaţiune specificat în anexă, conform normativelor în vigoare, pentru cantităţile şi norma de timp stabilită în anexă.