Din 1831-1832, de la infiintarea Arhivelor Statului ca institutie administrativa a statului modern roman, gestionarea documentelor, a arhivelor preluate de la diversi creatori, a fost realizata de arhivari si arhivisti. Dezvoltarea ulterioara a Arhivelor Nationale, in stransa legatura cu celelalte institutii ale statului, a determinat largirea sferei de atributii si competente a arhivarilor si arhivistilor. Astazi, arhivaru...
Din 1831-1832, de la infiintarea Arhivelor Statului ca institutie administrativa a statului modern roman, gestionarea documentelor, a arhivelor preluate de la diversi creatori, a fost realizata de arhivari si arhivisti. Dezvoltarea ulterioara a Arhivelor Nationale, in stransa legatura cu celelalte institutii ale statului, a determinat largirea sferei de atributii si competente a arhivarilor si arhivistilor. Astazi, arhivarul isi desfasoara activitatea in diferite structuri teritoriale si compartimente ale sistemului organizatoric al Arhivelor Nationale. Conform Legii nr.16/1996, republicata in aprilie 2014, institutiile publice si organizatiile private care au compartimente de arhiva trebuie sa detina personal angajat cu pregatire profesionala necesara prestarii serviciilor arhivistice.
Responsabilitatile principale ale unui arhivar sunt: redactarea nomenclatorului arhivistic, gestionarea fondului documentar, prelucrarea documentelor, utilizarea informatiilor din documente, gestionarea activitatii de conservare a arhivei în depozit.