Sistemul Informatic reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru proiectele de conservare, permiţând o planificare spaţială pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale ale societăţii şi dezvoltării teritoriului prin integrarea măsurilor de con-servare. Exemple multiple de utilizări ale GIS pentru conservarea habitatelor si speciilor, de-a lungul Europei, a crescut în ultimul deceniu capacitatea de a co...
Sistemul Informatic reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente pentru proiectele de conservare, permiţând o planificare spaţială pentru utilizarea durabilă a resurselor naturale ale societăţii şi dezvoltării teritoriului prin integrarea măsurilor de con-servare. Exemple multiple de utilizări ale GIS pentru conservarea habitatelor si speciilor, de-a lungul Europei, a crescut în ultimul deceniu capacitatea de a colecta şi analiza date, contribuind astfel la măsuri mai bune şi inovatoare de conservare conform dezvoltării du-rabile a societăţii. Tehnologia GIS a crescut prin utilizarea internetului pentru vizualizarea spaţială a diferite scenarii pentru dezvoltarea locală pe durata participării publicului la luarea deciziilor (aşa-numita tehnologie Internet Map Server).
În cadrul proiectului POIM 124512 va fi creat un sistem informatic, ce va fi postat pe site-ul web al proiectului (site-ul web al PNMM).
Sistemul informatic propus a se realiza reprezintă un model de lucru ce va putea fi utilizat cu uşurinţă de către Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului (APNMM), de către diferiţi experţi ce vor realiza studii pe teritoriul parcului naţional, cât şi de către publicul larg – în special turişti.
Acest sistem informatic va putea fi utilizat cu uşurinţă de către persoane care nu posedă cunoştinţe GIS. Este ideal pentru centralizarea şi organizarea datelor de teren istorice şi pentru colectarea facilă de noi date de teren, în mod sistematic sau nu, de către personalul administraţiei sitului şi nu numai. De asemenea, este ideal pentru urmărirea şi verificarea activităţilor de teren ce vor fi desfăşurate de către terţi în beneficiul Parcului Naţional Munţii Măcinului. Sistemul informatic nu poate şi nu-şi propune să înlocuiască programele GIS specializate în realizarea de hărţi complexe şi modelări, componenta GIS a sistemului fiind implementată pentru a asigura accesul simplu la date al persoanelor care nu poseda licenţe şi/sau cunoştinţe de GIS.
Sistemul informatic nu oferă funcţiile Sistemului Informatic SINCRON de realizare a Planurilor de management, neexistând suprapunere cu proiectul implementat la nivel naţional. Mai mult decât atât, Sistemul Informatic propus pentru Administraţia Parcului Naţional Munţii Măcinului va fi compatibil prin complementaritate cu Sistemului Informatic SINCRON.
Acest sistem informatic dedicat conservării speciilor şi habitatelor din Parcul Naţional Munţii Măcinului (PNMM), va fi încărcat pe un server şi va conţine informaţii referitoare la: limitele administrative ale unităţilor teritoriale de pe suprafaţa parcului naţional, fonduri de management cinegetic, limitele parcului naţional, limitele siturilor Natura 2000 şi ale rezervaţiilor naturale de interes naţional, categorii de utilizare a terenurilor, zone de conflict între carnivore mari şi localnici, distribuţia speciilor şi habitatelor de interes comunitar de pe suprafaţa parcului naţional, presiunile şi ameninţările de pe suprafaţa parcului naţional şi din vecinătatea acestuia, trasee turistice/puncte de belvedere/zone de campare, coordonatele proiectelor/activităţilor pentru care Administraţia PNMM a emis avize, etc.