Serviciul de asistenţă tehnică - dirigenţie de şantier asigurată prin personal tehnic de specialitate autorizat, la obiective de investiţii cu finanţare mixtă atât din fonduri europene nerambursabile cât şi de la bugetul de stat, prezintă anumite particularităţi pe care Ofertantul are obligaţia de a le cunoaşte în totalitate şi de le aplica pentru derularea şi finalizarea cu succes a proiectului.
Dirigenţia de şantier poat...
Serviciul de asistenţă tehnică - dirigenţie de şantier asigurată prin personal tehnic de specialitate autorizat, la obiective de investiţii cu finanţare mixtă atât din fonduri europene nerambursabile cât şi de la bugetul de stat, prezintă anumite particularităţi pe care Ofertantul are obligaţia de a le cunoaşte în totalitate şi de le aplica pentru derularea şi finalizarea cu succes a proiectului.
Dirigenţia de şantier poate fi asigurată fie de persoană fizică autorizată fie de societate comercială care să aibă ca activitate serviciile de consultanţă în construcţii, respectiv dirigenţie de şantier. Reiterăm faptul că, activităţile solicitate în prezentul caiet de sarcini vor fi contractate de un singur operator economic.
Rolul Prestatorului prin diriginţii de şantier, este acela de a asigura verificarea execuţiei corecte a tuturor lucrărilor aferente realizării obiectivului de investiţii sus menţionat, pe tot parcursul lucrărilor, până la semnarea fără obiecţiuni a recepţiei la terminarea lucrărilor dar şi de a identifica cele mai bune modalităţi de atingere a obiectivelor propuse, în condiţiile respectării prevederilor legale privind calitatea în construcţii, coroborat cu aspectele şi condiţiile impuse de finanţarea mixtă a unui obiectiv de investiţii, respectiv din fonduri europene nerambursabile dar şi de la bugetul de stat.
Astfel, Prestatorul prin diriginţii de şantier de specialitate are obligaţia de a cunoaşte şi aplica toate prevederile legale aferente realizării lucrărilor de construcţii şi instalaţii, multitudinea de reglementări şi prescripţii tehnice dar şi norme care se aplică acestor tipuri de finanţări din fonduri europene nerambursabile şi de la bugetul de stat.
Reiterăm faptul că, este foarte important ca încă de la început, Ofertantul să analizeze în detaliu şi cu foarte multă responsabilitate, toate aspectele ce implică activitatea de dirigenţie de şantier la obiectivul de investiţii în cauză, astfel încât lucrările să corespundă cerinţelor Autorităţii contractante, să fie de calitate şi finalizate în termenul contractat.
Prin prestarea serviciului de asistenţă tehnică - dirigenţie de şantier, diriginţii de şantier îşi vor desfăşura activitatea ca şi reprezentanţi ai Autorităţii contractante, în relaţia cu Proiectantul, Executantul, Furnizorii, diverşi prestatori de servicii implicaţi în derularea contractului de proiectare şi execuţie lucrări la obiectivul de investiţii sus menţionat.
Prin serviciile de dirigenţie de şantier se va supraveghea, verifica, controla, monitoriza execuţia tuturor lucrărilor aferente obiectivului de investiţii denumit "Lucrări de reabilitare termică şi modernizare spaţii de lucru la I.P.J. Arad şi U.M. 0556 Arad", din punct de vedere al parametrilor calitate, timp, cost, siguranţă, cu respectarea multitudinii de prevederi legale, reglementări şi prescripţiilor tehnice aferente tuturor lucrărilor de construcţii şi instalaţii din cadrul obiectivului de investiţii.
Scopul serviciilor de supervizare pe care Prestatorul prin diriginţii de şantier de specialitate trebuie să le asigure pentru obiectivul de investiţii este acela de a oferi Autorităţii contractante garanţia că Antreprenorul căruia i-a fost atribuit contractul de proiectare şi execuţie lucrări pentru realizarea " Lucrări de reabilitare termică şi modernizare spaţii de lucru la I.P.J. Arad şi U.M. 0556 Arad" îşi va îndeplini toate responsabilităţile asumate prin contract, va respecta toate prevederile legale privind calitatea în construcţii şi instalaţii, reglementările şi prescripţiile tehnice, caietele de sarcini, etc., în termenul contractat.
Prestatorul prin diriginţii de specialitate îşi vor exercita atribuţiile în următoarele faze tipice ale unui proiect:
- Preconstrucţia lucrărilor
- Mobilizarea
- Execuţia lucrărilor
- Recepţia lucrărilor
- Perioada de garanţie (de notificare a defectelor)
Astfel, ca o concluzie generală, Prestatorul prin diriginţii de şantier de specialitate, autorizaţi potrivit prevederilor legale, au obligaţia de a:
a. contribui la realizarea tuturor lucrărilor de construcţii şi instalaţii astfel încât să se respecte cerinţele de calitate şi încadrarea lucrărilor de construcţii şi instalaţii în termenele şi valorile stabilite prin contractul de proiectare şi execuţie lucrări.
b. reprezenta Autoritatea contractantă în relaţiile acesteia cu toţi factorii implicaţi (finanţator, proiectant, executant, furnizori, diverşi prestatori de servicii, organe de control, etc.) în realizarea şi finalizarea în termenul contractat a tuturor lucrărilor aferente obiectivului de investiţii.
c. răspunde faţă de organele abilitate ale statului, pentru execuţia conformă a tuturor lucrărilor aferente obiectivului de investiţii, în conformitate cu documentaţia tehnico-economică elaborată de proiectantul lucrărilor şi cu multitudinea de reglementări legale şi tehnice în vigoare, aplicabile;
d. acţiona imparţial, obiectiv, de pe o poziţie de independenţă, în relaţia cu Proiectantul, Executantul, Producătorii, Furnizorii de materiale, prestatori de diverse servicii, etc., implicaţi în realizarea obiectivului de investiţii;
e. răspunde faţă de cei pe care îi reprezintă pentru asigurarea verificării realizării corecte a execuţiei lucrărilor de construcţii şi instalaţii, atât din punct de vedere calitativ dar şi din punct de vedere financiar;
f. îşi exercita atribuţiile în perioadele de: pregătire a executării lucrărilor, de executare a lucrărilor, de recepţie a lucrărilor şi după recepţia la terminarea lucrărilor pe perioada de garanţie a lucrărilor, până la semnarea fără obiecţiuni a procesului - verbal de recepţie finală.
Activitatea Prestatorului prin diriginţii de specialitate va fi condusă pe baza următoarelor principii generale:
- Independenţa - diriginţii de şantier acţionează pentru Autoritatea contractantă şi în interesul acesteia atât faţă de Executant, cât şi faţă de Furnizori, Proiectanţi, diverşi prestatori de servicii, etc..
Diriginţii de şantier nu vor accepta nici un fel de favor care să-i deturneze de la luarea unei hotărâri legale şi corecte, care să nu servească intereselor Autorităţii contractante.
În conformitate cu prevederile art. 51 din Ordinul M.D.R.T. NR. 1496/2011 "diriginţii de şantier nu pot desfăşura, la acceaşi investiţie, o altă activitate în domeniul construcţiilor pentru care sunt atestaţi sau autorizaţi"
• Profesionalism – diriginţii de şantier trebuie să aibă pregătirea profesională confirmată prin studii de specialitate şi prin practică, care să dea încredere în desfăşurarea activităţii pentru care au fost autorizaţi;
• Fidelitate – faţă de cerinţele investiţiei din punct de vedere al calităţii, costului şi duratei de execuţie. Fidelitatea se exprimă prin angajamentul său de a acţiona cu operativitate şi profesionalism în numele şi pentru apărarea intereselor investiţiei;
• Respectarea legalităţii – diriginţii de şantier au obligaţia cunoaşterii şi respectării tuturor prevederilor legale, multitudinii de regulamente, prescripţii, normative, instrucţiuni şi norme tehnice specifice, în vigoare, aplicabile obiectivului de investiţii.
Prin semnarea contractului de servicii de asistenţă tehnică - dirigenţie de şantier pentru lucrările aferente obiectivului de investiţii denumit " Lucrări de reabilitare termică şi modernizare spaţii de lucru la I.P.J. Arad şi U.M. 0556 Arad", Prestatorul recunoaşte importanţa strategică a serviciilor pe care trebuie să le presteze cât şi constrângerile legate de termenii financiari şi de timp ai proiectului.
Serviciile oferite de către Prestator, implică o cooperare directă, operativă şi eficientă între toţi diriginţii de şantier şi ceilalţi factori implicaţi, cu toţii, în realizarea obiectivului de investiţii, respectiv Autoritatea contractantă, echipa de implementare a Proiectului, Finanţator, Proiectant, Executant, diverşi prestatori de servicii, organe de control, etc.