Cunoscut şi sub denumirea de “Micul Paris”, oraşul Bucureşti, zonă de maximă concentrare a culturii şi civilizaţiei noastre, constituie acel loc în care omul, natura şi istoria au condus la apariţia unei aşezări care îmbină frumuseţea cadrului natural cu vestigiile trecutului şi semnele prezentului. Fără îndoială, Capitala României este depozitarul a numeroase elemente de patrimoniu cultural şi turistic din România. Aici se...
Cunoscut şi sub denumirea de “Micul Paris”, oraşul Bucureşti, zonă de maximă concentrare a culturii şi civilizaţiei noastre, constituie acel loc în care omul, natura şi istoria au condus la apariţia unei aşezări care îmbină frumuseţea cadrului natural cu vestigiile trecutului şi semnele prezentului. Fără îndoială, Capitala României este depozitarul a numeroase elemente de patrimoniu cultural şi turistic din România. Aici se regăsesc cele mai importante clădiri, monumente, statui şi ansambluri statuare, parcuri, muzee, valoroase elemente de patrimoniu care au transformat oraşul Bucureşti într-un important centru cultural şi urbanistic al României. Aceste importante obiective nu reprezintă doar monumente istorice, de artă şi obiective turistice, dar, în acelaşi timp reprezintă repere fundamentale ale identităţii naţionale care fac din Bucureşti un centru de atracţie şi de răspândire culturală în Europa şi în lume.
Pe lângă impactul economic, turismul are şi o profundă semnificaţie socio-culturală, efectele sale fiind resimţite pe diferite planuri: consumul, utilizarea timpului liber, instruirea şi educaţia populaţiei, ridicarea calităţii mediului înconjurător, conservarea tradiţiilor şi culturilor locale, şi, implicit intensificarea toleranţei şi înţelegerii turistice. Importanţa economică şi socială a turismului intern, contribuţia acestuia la cresterea calităţii vieţii denotă actualitatea cercetării şi necesitatea promovării acestui sector.
Facem precizarea că promovarea patrimoniului cultural-turistic are în vedere, în mod exclusiv, obiectivele de patrimoniu înscrise în Lista monumentelor istorice – Volumul I, Municipiul Bucureşti, aprobată prin Ordinul Ministrului Culturii şi Cultelor nr. 2314/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Clădirile primăriilor marilor oraşe europene, precum Viena, Berlin, Stockholm, Bruxelles, Oslo, Londra, Paris, constituie obiective turistice importante, puse în valoare de municipalităţile locale, pentru atragerea unui număr cât mai mare de turişti. Cladirea Primariei Municipiului Bucureşti, construită intre 1906-1910 este monument isloric de categoria A de importanţă nationala si europeană. LMI pozitia 963. cod B-II-A-18688. Imobilul a fost proiectat de arhitectul Petre Antonescu (1873-1965), unul dintre principalii promiitori ai stilului de arhitectura neoromanesc, creator al unor imobile reprezentative pentru Bucuresti, precum Arcul de Triumf, Banca Mannorosch Blank, Palatul Facultăţii de Drept, Palatul Arhivelor Naţionale.
Vizibilitatea şi notorietatea Capitalei României ca destinaţie turistică nu reflectă corespunzător bogăţia patrimoniului istoric şi cultural al acesteia, fiind necesară implementarea unor proiecte prin care să fie permanent puse în valoare şi promovate obiectivele turistice şi să se creeze o imagine puternică, pozitivă a Municipiului Bucureşti ca destinaţie turistică.
Având in vedere importanţa culturala si arhitecturală a imobilului Palatul administrativ al Municipiului Bucuresti, devine utilă şi necesară introducerea acestei clădiri în circuitul turistic al Capitalei în scopul creşterii atractivităţii Bucurestiului ca destinatie culturală si stimulării interesului bucurestenilor pentru propriul patrimoniu cultural, contribuind astfel la protejarea si valorificarea acestei resurse importante de dezvoltare economică durabilă a Capitalei.
Faţă de cele mai sus arătate, în aplicarea prevederilor HCGMB nr. 539/2018, Primăria Municipiului Bucureşti, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism intenţionează să achiziţioneze servicii de turism, CPV: 63515000-2, în cadrul Proiectului “Turul Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti”, cu următoarele componente:
1) Organizarea, în zilele de weekend şi de sărbători legale, în perioada 28.09. 2019 -15.12. 2019, a unui Tur cultural-informativ în incinta Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti (Bd Regina Elisabeta nr. 47), având drept scop introducerea vizitatorilor în cultura, istoria, tradiţia, dar şi actualitatea Municipiului Bucureşti
NOTĂ:
Prestatorul trebuie să dispună de capacitatea de a asigura, pe perioada vizitei, servicii de ghid turistic autorizat respectiv, serviciile unui ghid turistic naţional atestat, foarte bun cunoscător al obiectivului turistic Palatul Administrativ. Programul ghidului va începe odată cu preluarea grupului, în perioadele de referinţă precum şi în cursul programului de vizitare.
Operatorii economici, vor prezenta atestatul persoanei desemnate să realizeze serviciile de ghid atestat, precum şi declaraţia de disponibilitate a acesteia, pe perioada de desfăşurare a proiectului. Autoritatea contractantă îşi rezervă dreptul de a verifica atestatul persoanei desemnată ca şi ghid atestat, având dreptul să solicite înlocuirea acesteia dacă nu respectă cerinţele solicitate.
Prestatorul trebuie sa dispună de capacitatea de a asigura servicii de fotografiere. La sfârşitul programului de vizitare prestatorul va întocmi un raport asupra modului în care s-a desfăşurat acţiunea, însoţit de fotografii şi/sau aspecte filmate din timpul vizitării, pe suport electronic (CD/DVD). Raportul va fi predat in acelaşi timp cu celelalte documente necesare decontării (factura, alte documente, după caz).
2) Asigurarea Programului de vizitare - Turul se va organiza, cu caracter permanent, în perioada 28.09.2019-15.12.2019 (12 sesiuni x 2 zile), în zilele de sâmbăta şi duminica, cu intrare gratuită, publicul ţintă fiind reprezentat de următoarele categorii de vizitatori: elevi şi studenţi din unităţile de învăţământ din Bucureşti, precum şi persoane vârstnice cu domiciliul în Bucureşti. Astfel, în zilele de vizitare, se vor organiza în intervalul 11:00-14:30, în mod succesiv, 5 (cinci) tururi, a câte 30 de minute fiecare, pentru un număr maxim de 30 persoane, conform următorului program:
Turul nr. 1 - program de vizitare între 11:00-11:30
Turul nr. 2 – program de vizitare între 11:45-12:15
Turul nr. 3- program de vizitare între 12:30-13:00
Turul nr. 4- program de vizitare între 13:15-13:45
Turul nr. 5- program de vizitare între 14:00-14:30
Tururile se vor organiza în baza unor programări individuale prealabile (email/telefon).
Notă: Prestatorul trebuie sa dispună de capacitatea de identificare a beneficiarilor interesaţi să viziteze Palatul Administrativ (elevi şi studenţi din unităţile de învăţământ din Bucureşti, precum şi persoane vârstnice cu domiciliul în Bucureşti)
3) Servicii de transport rutier de persoane cu autovehicule având capacitate de transport intern corespunzatoare, respectiv, autocar cu minim 30 locuri (corespunzator unui grup de 30 persoane/tur de vizitare), pentru transportul vizitatorilor la obiectivul turistic în perioada de referinţă conform programului susmenţionat. Se solicita urmatoarele caracteristici referitoare la autovehiculele de transport persoane:
- sa aibă an de fabricaţie recent (începând cu anul 2013),
- să fie dotat cu instalaţie aer condiţionat în stare de funcţionare,
- să fie dotat cu instalaţie de sonorizare cu microfon funcţională,
- să fie confortabil, curat, ITP în termen de valabilitate, cu toate asigurările plătite la zi. Tariful pe km a acestui tip de servicii va cuprinde şi cheltuielile cu taxele de parcare, carburantul etc.
Ofertanţii vor prezenta pentru mijloacele de transport propuse a realiza serviciile de transport, copie după licenţa de transport persoane valabilă (copie după certificatul de înmatriculare, copie după asigurarea tip CASCO în termen de valabilitate care va certifica anul de fabricaţie, atestatul conducătorului auto pentru transportul de persoane etc).
În situaţia în care mijlocul de transport propus pentru realizarea serviciului de transport nu mai este disponibil din motive întemeiate şi demonstrate de operatorul economic, înaintea începerii vizitei, sau pe parcursul derulării acesteia, operatorul economic are obligaţia de a anunţa în scris autoritatea contractantă şi de a înlocui în cel mai scurt timp mijlocul de transport cu un altul cel puţin similar, ce va îndeplinii aceleaşi cerinţe ca cel propus iniţial şi să prezinte documentele noului mijloc de transport, aşa cum fost iniţial solicitate.
4) Realizarea de materiale informative şi de promovare ce urmează a fi distribuite gratuit vizitatorilor În cadrul Turului, (broşura Turului şi pliante informative trifolder)
4.1. Broşura se va intitula ”PRIMĂRIA MUNICIPIULUI BUCUREŞTI DESTINAŢIE TURISTICĂ” / ”BUCHAREST CITY HALL A TOURIST DESTINATION”
Caracteristicile tehnice ale broşurii sunt următoarele:
- Dimensiune: A5 (149 x 201 mm)
- Policromie
- 12 pagini fără coperţi
- Coperţi plastifiate (mat sau lucios) – 250 g
- Pagini interior – 120 g
- Tiraj: 4.000 exemplare.
Broşura va avea următorul conţinut redacţional:
- Coperta 1 – Fotografie de ansamblu cu Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti şi titlul broşurii
- Coperta 2 – Programul Turului
- P1 – Cuvânt înainte al Primarului General al Municipiului Bucureşti
- P2-3-4 – Istoricul clădirii Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti
- P5-12 – Descrierea elementelor arhitecturale ale clădirii Primăriei Municipiului Bucureşti însoţită de fotografii
- Coperta 3 – Harta Centrului Istoric al Bucureştiului şi semnalizarea Palatului Administrativ al Municipiului Bucureşti
- Coperta 4 – Colaj imagini Palatul Administrativ al Municipiului Bucureşti
4.2. Pliante informative trifolder, atât în limba română, cât şi în limba engleză, cu urmatoarele caracteristici
- Tiraj: 4.000 exemplare
- Format finit – deschis A4;
- Format finit – închis A4/3;
- Hârtie lucioasă, 120g/mp;
- Tipar: policromie faţă verso 4+4 culori,
Pliantele vor conţine informaţii referitoare şi la alte trasee turistice cuprinzând obiective de patrimoniu cultural din Municipiul Bucureşti (spre exemplu, religios - "Turul religios", cultural - "Turul Autentic" şi timp liber - "Turul Boem");
Nota:
Pentru editarea materialelor informative şi de promovare prestatorul trebuie sa dispună de capacitatea de a asigura: