Proiectul prevede lucrările necesare pentru realizarea alimentării cu apă a localităţii Copru şi extinderea reţelei de alimentare cu apă din localitatea Cătina la casele amplasate la distanţă mare de centrul comunei. În prezent, localitatea Cătina are reţea de alimentare cu apă doar pentru partea centrală a localităţii.
Sursa de apă pentru reţeaua existentă este conducta de apă din loc. Geaca, apa fiind pompată în Rezervor...
Proiectul prevede lucrările necesare pentru realizarea alimentării cu apă a localităţii Copru şi extinderea reţelei de alimentare cu apă din localitatea Cătina la casele amplasate la distanţă mare de centrul comunei. În prezent, localitatea Cătina are reţea de alimentare cu apă doar pentru partea centrală a localităţii.
Sursa de apă pentru reţeaua existentă este conducta de apă din loc. Geaca, apa fiind pompată în Rezervorul de înmagazinare de la Cătina din Staţia de pompare Geaca.
Statia de pompare GEACA si Rezervorul CĂTINA sunt in functiune, dar nu sunt prevăzute cu sistem de integrare SCADA-DISPECERAT CLUJ, deci ele nu pot fi monitorizate de la distanţă.
Sursa de apă pentru realizarea noii reţele de apă în localitatea Copru şi a extinderii reţelei în localitatea Cătina o reprezintă reţeaua de distribuţie apă potabilă existentă deja în loc. Cătina, reţea de apă administrată de Compania de Apă Someş SA.
Debitul de apă necesar pentru localitatea Copru este Q = 0, 20 l/s, iar pentru localitatea Catina Q= 0,15 l/s şi va fi prelevat din conducta de distributie a loc. Cătina, conducta PEID D=110 mm, existenta in loc. Catina in zona drumului comunal DC21, care face legatura intre satele Catina si Copru.
Cuplarea noii retele se face in loc. Catina, în conducta de distributie existenta, in caminul de cuplare CV1 nou proiectat.
Apa necesara pt. alimentarea loc. Copru si Catina va fi transportata sub presiune in Rezervorul de inmagazinare nou proiectat, prin intermediul unui grup de pompare care formeaza Statia de pompare SP 1.
In caminul de cuplare se va monta un contor pentru masurarea consumului de apa distribuit localitatilor Copru si Catina.
Sistemul de alimentare cu apa nou realizat va fi dispus pe zone de presiune, astfel incat presiunea sa nu depaseasca 6 bar în nicio zona.
In vederea functionarii optime a sistemului de alimentare propus, pe traseul conductelor s-au prevazut camine de vane de sectorizare, golire si aerisire.
De asemenea, pentru stingerea eventualelor incendii, se vor amplasa hidranti de incendiu prevazuti pe conductele de distributie.
Pe conducta de transport (aductiune) nu se monteaza hidranti de incendiu, aceasta functionand sub presiune. Debitul necesar stingerii unui eventual incendiu se va stoca in rezervorul de inmagazinare proiectat.
Golirea conductelor se realizeaza prin intermediul hidrantilor sau a robinetilor de golire amplasate in punctele cele mai joase.
Pe tronsoanele de conducta in care presiunea depaseste 6 bar s-au prevazut reductoare de presiune, astfel incat apa potabila sa fie distribuita la o presiune corespunzatoare.
De asemenea, in vederea monitorizarii presiunilor pe traseul conductelor s-au prevazut manometre amplasate in camine de vane la reductorii de presiune.
Concomitent cu pozarea retelelor de distributie s-a prevazut facilitarea bransamentelor la toate imobilele de pe traseul conductelor. Bransamentele au fost prevazute pana la limita de proprietate.
Pana la realizarea unui sistem de canalizare centralizat, apa uzată menajera rezultata in urma consumului de apa potabila va fi colectata in bazine vidanjabile, perfect etanse, acestea urmând a fi evacuate de o societate specializata in baza unui contract, conditie obligatorie a fiecarui consumator bransat.