U.M. 02534 Iaşi pregăteşte achiziţia de servicii de curăţenie şi dezinfecţie, decapare, ceruire, şi întreţinere periodică (la nevoie) – (24,3 luni) _21.04.2021-30.04.2023, prin aplicarea licitaţiei deschise , la o valoare estimată totală de 1,563,909.60 lei fără T.V.A (1,861,052.42 lei cu T.V.A.).
Justificarea externalizării serviciilor de curăţenie şi dezinfecţie, se datorează în primul rând creşterii numărului de o...
U.M. 02534 Iaşi pregăteşte achiziţia de servicii de curăţenie şi dezinfecţie, decapare, ceruire, şi întreţinere periodică (la nevoie) – (24,3 luni) _21.04.2021-30.04.2023, prin aplicarea licitaţiei deschise , la o valoare estimată totală de 1,563,909.60 lei fără T.V.A (1,861,052.42 lei cu T.V.A.).
Justificarea externalizării serviciilor de curăţenie şi dezinfecţie, se datorează în primul rând creşterii numărului de operaţiuni efectuate de către prestator, impuse de normele în vigoare cu privire la prevenirea infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, cu atât mai mult cu cât, în cadrul secţiei COVID se aplică protocoale cu o ritmicitate sporită a operaţiunilor de dezinfecţie şi curăţenie şi nu în ultimul rând, pentru a preveni contaminarea cu viruşi şi infecţii asociate asistenţei medicale a zonelor din spital.
Serviciile de curăţenie zilnică şi periodică efectuate de un prestator profesionist şi cu experienţă conduc la respectarea riguroasa a normelor de igiena şi dezinfectie impuse pentru spatiile medicale, prelungirea duratei de viata a tarketului si nu in ultimul rand conduc la asigurarea unui punctaj optim în cadrul evaluarii ANMCS în vederea acreditarii spitalului.
De altfel se are în vedere, diminuarea importantă a riscului infecţiilor asociate asistenţei medicale datorită gradului de igienă mult mai ridicat pe care îl asigură – rezultă scăderea în timp a circulaţiei de agenţi microbieni în mediul de spital – cu scăderea consumului de antibiotice şi scăderea în timp a cheltuielilor legate de consumul de ATB (componentă importantă a cheltuielilor spitaliceşti), prevenirea riscului apariţiei infectiilor si bolilor nosocomiale spitalicesti şi/sau în noul context epidemiologic, prevenirea unui focar de infectie Sars-Cov-2, cu urmarile ulterioare
Avand in vedere faptul ca serviciile de curatenie si dezinfectie profesionale, pe langa importanta indiscutabila a produselor chimice, materialelor auxiliare si consumabile, echipamentelor si utilajelor utilizate in proces, sunt, in cea mai mare parte, prestatii executate prin munca (actiune) fizica directa, factorul uman avand in acest sens o influenta extrem de importanta in privinta calitatii prestatiei, pentru realizarea unui nivel calitativ corespunzator al serviciilor solicitate se impune folosirea de resurse umane cu o formare profesionala adecvata, obtinuta prin sisteme de recrutare, formare, calificare, training, testare si control, eficiente si continue.
Totodata, intregul personal operativ implicat in contract trebuie, in mod obligatoriu, sa fie atestat, conform Legii, pentru prestarea serviciilor ce urmeaza a fi atribuite.
De asemenea, nivelul calitativ al prestatiei este influentat de modul in care activitatile si resursele umane angrenate in proces sunt corespunzator monitorizate. Din acest motiv, ofertantii vor introduce, in Planul de Intretinere, Planul de Control al Calitatii care va fi adoptat pentru contract.
Toate activitatile legate de gestionarea personalului si de monitorizarea continua a calitatii serviciilor trebuie sa faca parte din procedurile interne utilizate in mod curent de prestatorii profesionisti.