Compania Nationala de Cai Ferate - "CFR" SA. cu opt sucursale care întocmesc balanţe de verificare proprii.
La 31.12.2020 CFR SA CFR SA este unic acţionar al următoarelor filiale:
SC Informatică Feroviară SA - in curs de fuziune prin absorbtie cu CFR SA
SC Electrificare CFR SA - in curs de divizare si fuziune prin absorbtie cu CFR SA
SC Tipografică Filaret SA- in curs de fuziune prin absorbtie cu CFR SA
SC...
Compania Nationala de Cai Ferate - "CFR" SA. cu opt sucursale care întocmesc balanţe de verificare proprii.
La 31.12.2020 CFR SA CFR SA este unic acţionar al următoarelor filiale:
SC Informatică Feroviară SA - in curs de fuziune prin absorbtie cu CFR SA
SC Electrificare CFR SA - in curs de divizare si fuziune prin absorbtie cu CFR SA
SC Tipografică Filaret SA- in curs de fuziune prin absorbtie cu CFR SA
SC de Confecţii pentru Calea Ferată Uniforma CF Bucureşti SA (societate aflată în lichidare judiciară)
SC Intervenţii feroviare SA (societate aflată în faliment)
Numărul de personal incadrat la data 31.12.2020 : 23.218
Compania Nationala de Cai Ferate - "CFR" SA utilizeaza ca soft de contabilitate Oracle Financials.
Principalele obiective ale auditorului vor fi:
Auditorul îşi va exprima opinia privind rapoartele financiare individuale şi consolidate ale societăţii, emise în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiara (IFRS), elaborate de Consiliul internaţional pentru standardele contabile (IASB) şi aprobate prin Ordinului Ministrului Finanţelor Publice nr. 2844/2016. Rapoartele financiare cuprind situaţia poziţiei financiare (bilanţul contabil) la data de 31 decembrie a fiecărui an, cu următoarele anexe: situaţia rezultatului global ( contul de profit şi pierdere), situaţia modificării capitalului propriu, situaţia fluxurilor de trezorerie, notele explicative la situaţiile financiare anuale şi raport al tuturor tranzacţiilor financiare între societate şi fiecare din sucursalele ei sau afiliaţi şi vor fi transmise societăţii auditate atât pe suport de hartie ( 5 exemplare ), cât şi electronic.
Auditorul va acorda asistenţă în pregătirea rapoartelor financiar-contabile individuale, consolidate şi declaraţiilor societăţii pentru fiecare din exerciţiile financiare ale anilor fiscali 2021, 2022 şi 2023, conform contractului subsecvent încheiat. Subcontractarea nu este permisă.
Documentele ce se vor furniza
Pentru fiecare din exerciţiile financiare 2021, 2022, 2023 auditorul va pregăti un raport interimar, un raport de audit final şi o scrisoare confidenţială către conducerea societăţii, care urmează a fi auditată în baza activităţilor de audit descrise în termenii de referinţă. Rapoartele financiar-contabile vor fi furnizate prin adresă de înaintare societăţii care va fi auditată.
- Raportul interimar în general cuprinde:
a) planificarea misiunii de audit, pe teren, pe săptămâni în vederea îndeplinirii obiectivului privind colectarea de informaţii,
b) prezentarea eventualelor probleme întâmpinate în anul precedent,
c) o scurtă prezentare a modului în care s-a desfăşurat procedura privind inventarierea anuală, constatări, recomandări (reprezentanţi ai firmei de audit asistă comisiile de inventariere stabilite la nivelul fiecărei regionale CFR).
Raportul interimar va fi livrat în termen de 10 zile calendaristice de la data încheierii contractului.
- Raportul de audit final pentru situaţiile financiare anuale individuale conform IFRS trebuie prezentat conducerii societăţii, ce urmează a fi auditată, până la data de 18 mai a anului următor fiecărui an financiar auditat, pe suport de hârtie, în 5 exemplare, dar şi în format electronic.
- Scrisoarea confidenţială către conducere va fi trimisă, pe suport de hârtie, în 3 exemplare şi electronic până la data de 10 iunie a anului ce urmează fiecărui exerciţiu fiscal.
- Situaţiile financiar-contabile consolidate ale CNCF " CFR" S.A., în conformitate cu Standardele Internaţionale de Raportare Financiara ("IFRS") pentru fiecare exerciţiu financiar vor fi transmise societăţii auditate atât pe suport de hartie ( 5 exemplare ), cât şi electronic până la data de 31 iulie a anului ce urmează exerciţiului financiar auditat.
Rapoartele de audit vor fi redactate în limba română.
În cazul modificării de către Ministerul Finanţelor Publice, noile termene se vor modifica prin act adiţional. Orice modificare impusă prin act normativ de către Ministerul Finanţelor Publice privind modul de întocmire a Situaţiilor financiare şi a anexelor sau alte modificări legislative se vor reglementa prin act adiţional.
Auditul va fi condus în conformitate cu normele legale naţionale şi internaţionale în materie de audit. Acestea stipulează ca auditorul să planifice şi să realizeze auditul astfel încât să se obţină o asigurare rezonabilă asupra faptului că rapoartele financiare sunt libere de declaraţii false materiale. Un audit include examinarea, pe baza unui test, a evidenţei ce sprijină sumele şi dezvăluirile în rapoartele financiare. Un audit include şi evaluarea principiilor de contabilitate folosite şi estimări semnificative făcute de conducere, cât şi evaluarea generală a prezentării raportului financiar. Situaţiile financiare anuale vor fi întocmite potrivit reglementărilor contabile conforme cu IFRS.
Auditul Rapoartelor Financiare ale societăţii trebuie să includă:
1. Situaţia poziţiei financiare (Bilanţ contabil) la 31 decembrie al fiecăruia dintre anii: 2021, 2022, 2023;
2. Situaţia rezultatului global ( Contul de Profit şi Pierdere ) la 31 decembrie al fiecăruia dintre anii: 2021, 2022, 2023;
3. Situaţia modificării capitalului propriu;
4. Situaţia fluxurilor de numerar la 31 decembrie al fiecăruia dintre anii: 2021, 2022, 2023;
5. Note explicative la fiecare bilanţ contabil;
6. Raport al tuturor tranzacţiilor financiare între societate şi fiecare din sucursalele ei sau afiliaţi.
În plus faţă de aceasta, auditorul va emite o “scrisoare confidenţială către conducere" referitoare la orice slăbiciuni materiale constatate de acesta în contabilitate şi la sistemele de control intern care li se aduc la cunoştinţă.
Această "scrisoare confidenţială către conducere" va cuprinde, dar fără a se limita la:
a) comentarii şi observaţii referitoare la rapoartele de contabilitate, sistemele şi modurile de control care au fost examinate în timpul auditului;
b) deficienţe specifice idendificate şi zone de slăbiciune în sisteme şi controale şi recomandări pentru îmbunătăţirea lor;
c) observaţii asupra situaţiilor apărute în timpul auditului care ar putea să aibă impact semnificativ asupra activităţii beneficiarului serviciului de audit;
d) aducerea la cunoştinţa societăţii auditate a oricăror altor aspecte pe care auditorul le consideră pertinente;
e) include comentariile conducerii faţă de sugestiile auditorului .
Firma de audit trebuie să îndeplineasca toate cerinţele legislaţiei în vigoare în România, referitoare la desfăşurarea activităţii de audit financiar şi să fie autorizată, potrivit Legii nr.162/2017 de ASPAAS cu asigurarea impartialitatii si independentei in raport cu societatea auditata. Firma de audit trebuie să fie certificata sa practice in Romania.
Firma de audit trebuie sa detina o bună reputaţie si experienţa similară anterioară în auditul activităţii operatorilor economici mari şi foarte mari (societăţilor comparabile ca activitate, dimensiune şi complexitate cu societatea ce urmează a fi auditata - cu sucursale/filiale răspândite teritorial) demonstrate prin documente constatatoare la contractele de servicii similare, celor ce fac obiectul procedurii, prestate cel putin 3 ani, cu indicarea valorilor, datelor şi beneficiarilor publici sau privaţi.
În conformitate cu prevederile art.30 si 31 din Regulamentul Anexa la HCAFR nr.2/2018, firma de audit trebuie să prezinte o copie (certificată de conformitate cu originalul) a poliţei de asigurare de acoperire a riscurilor profesionale.
Firma de audit trebuie să deţină certificat de auditor, să fie membrii CECCAR, cel putin 4 membri din echipa să fie membri ACCA.