Prezenta consultare de piată se desfăşoară in vederea obţinerii unor duncte de vedere din partea specialistilor cu privire la metologia de lucru pentru elaborarea, pilotarea şi finalizarea proiectului de activitate multidisciplinar, de către experţii externi, în colaborare cu personalul de specialitate din Penitenciarul Mărgineni, ce presupune abordarea multidisciplinară a deţinuţilor cu riscuri crescute de agresivitate şi ...
Prezenta consultare de piată se desfăşoară in vederea obţinerii unor duncte de vedere din partea specialistilor cu privire la metologia de lucru pentru elaborarea, pilotarea şi finalizarea proiectului de activitate multidisciplinar, de către experţii externi, în colaborare cu personalul de specialitate din Penitenciarul Mărgineni, ce presupune abordarea multidisciplinară a deţinuţilor cu riscuri crescute de agresivitate şi dependenţe, având ca scop facilitarea tranziţiei acestora prin diferite regimuri de detenţie şi dezvoltarea abilităţilor necesare pregătirii pentru liberare. Proiectul multidisciplinare presupune următoarele activităţi:
- realizarea unei analize asupra cadrului legal existent, cu privire la condiţiile de executare a regimului de maximă siguranţă, caracteristicile acestui regim de detenţie, în special din perspectiva impactului asupra echilibrului psiho-emoţional al deţinuţilor şi asupra tuturor aspectelor privind schimbarea/evoluţia comportamentală a acestora;
- dezvoltarea şi derularea, în conformitate cu standardele naţionale aplicabile, a unui proiect de activitate ce presupune abordarea multidisciplinară a nevoilor de asistare pentru deţinuţii cu risc crescut de agresivitate şi/sau comportamente adictive.
Analiza va permite identificarea eventualelor aspecte ce necesită îmbunătăţire din perspectiva aplicării condiţiilor specifice de executare a pedepselor privative de libertate în regim de maximă siguranţă, înţelegând prin aceasta ansamblul activităţilor zilnice, condiţiile de cazare, drepturi şi obligaţii, acces la activităţi şi programe cu caracter reintegrativ, etc. Analiza va cuprinde şi o comparaţie a cadrului legislativ naţional existent raportat la cadrul execuţional penal european şi propuneri de ajustare/îmbunătăţire a acestuia raportat la recomandările organismelor europene care activează în domeniul apărării drepturilor omului.
Dezvoltarea proiectului multidisciplinar va avea ca punct de plecare analiza nevoilor specifice de asistenţă educaţională, psihologică şi socială existente la nivelul populaţiei carcerale din cadrul Penitenciarului Mărgineni, scopul acestei acţiuni fiind acela de a dezvolta modele de intervenţie adecvate, utilizând şi modele de bună practică din alte ţări.
Proiectul multidisciplinar va fi realizat utilizând, inclusiv, datele şi informaţiile culese în timpul analizei, de către specialiştilor externi sistemului care pot veni cu o viziune inovatoare în ceea ce priveşte intervenţia de specialitate, realizată cu scopul reintegrării sociale. La dezvoltarea si implementarea proiectului vor fi implicaţi specialiştii din cadrul instituţiei cu atribuţii în cadrul proiectului, valorificând experinţa din sistem şi modelele de bună practică identificate în cadrul schimburilor de experienţă.
Serviciile solicitate vizează, pe de o parte, realizarea unei evaluări a legislaţiei execuţional penale româneşti cu privire la condiţiile de executare a regimului de maximă siguranţă, în vederea formulării, după caz, a unor recomandări, în acord cu cele existente la nivel european, formutate atât de autorităţi, dar şi de organizaţii/organisme care activează în domeniul drepturilor omului.
Experţii externi vor realiza o analiză a cadrului legal existent cu privire la condiţiile de executare a regimului de maximă siguranţă şi caracteristicile acestui regim de detenţie, raportat şi la modele dezvoltate în alte sisteme penitenciare. Va fi avut în vedere, de asemenea, impactul asupra echilibrului psiho-emoţional al deţinuţilor şi asupra tuturor aspectelor privind schimbarea/ evoluţia comportamentală a acestora.
Rezultatele analizei vor fi utilizate atât în scopul îmbunătăţirii politicilor publice în domeniu, cât şi al dezvoltării proiectului de activitate multidisciplinar ce va fi implementat la nivelul Penitenciarului Mărgineni.
Proiectul de activitate, care va fi elaborat şi derulat în conformitate cu standardele naţionale aplicabile, presupune o abordare multidisciplinară a deţinuţilor cu riscuri crescute de agresivitate şi comportamente adictive, inclusiv a celor de etnie romă şi a altor categorii supuse excluziunii sociale, în vederea facilitării tranziţiei acestora prin diferite regimuri de detenţie şi a dezvoltării abilităţilor necesare pregătirii pentru liberare.
Acesta se va realiza în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului justiţiei nr. 1322/2017 pentru aprobarea Regulamentului privind organizarea şi desfăşurarea activităţilor şi programelor educative, de asistenţă psihologică şi asistenţă socială din locurile de deţinere aflate în subordinea Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi va cuprinde trei module:
- modulul psihologic care vizează reducerea furiei şi gestionarea comportamentelor agresive şi adictive;
- modulul de asistenţă socială privind dezvoltarea empatiei în interacţiunile sociale;
- modulul de intervenţie educaţională prin sport.
Toate modulele proiectului de intervenţie multidisciplinară vizează dezvoltarea şi optimizarea capacităţii persoanelor private de libertate de a gestiona propriile comportamentele agresive şi adictive.
Agresivitatea şi dependenţa (alcoolul, drogurile etc.) sunt unele dintre principalele cauze ale săvârşirii infracţiunilor şi ale recidivei. Aplicarea unei intervenţii integrate şi adoptarea unei abordări multidisciplinare va conduce la o scădere a riscurilor asociate comportamentelor agresive şi adictive şi la atingerea obiectivelor stabilite, respectiv pregătirea pentru liberare şi diminuarea riscului de recidivă, fiind astfel consolidată şi capacitatea de intervenţie a specialiştilor.
Experţii externi vor oferi expertiză în ceea ce priveşte asistenţa psihologică, asistenţa socială şi activităţile sportive. Proiectul de activitate va fi pilotat în rândul deţinuţilor custodiaţi în Penitenciarul Mărgineni. Metodele şi tehnicile utilizate vor include, în mod specific, activităţi interactive. În funcţie de abilităţile lor, deţinuţii vor fi implicaţi în activităţi lucrative/timp liber după finalizarea modulelor. Vor fi întocmite două rapoarte intermediare de evaluare a pilotării, cu accent pe progresul deţinuţilor în ceea ce priveşte comportamentul lor şi gestionarea riscurilor.
Proiectul multidisciplinar va fi pilotat în perioda octombrie 2022 – decembrie 2023, conform diagramei de proces propusă, Anexa nr. 1 la prezentul caiet de sarcini.
Vor fi întocmite două rapoarte intermediare de evaluare a pilotării, care vor cuprinde minim: evaluarea activităţilor propuse din perspectiva eficienţei demersului ca proces educativ, a adaptării metodelor şi tehnicilor de lucru folosite la caracteristicile grupului de lucru ( inclusiv abordarea populaţiei de etnie romă şi a altor categorii expuse riscului de excluziune socială), precum şi informaţii relevante privind progresul deţinuţilor în ceea ce priveşte comportamentul lor şi gestionarea riscurilor.
După implementarea proiectului multidisciplinar, experţii externi vor face recomandări de revizuire a legislaţiei penale în general şi a condiţiilor de executare a regimului penitenciar de maximă siguranţă, dacă este necesar.
Proiectul multidisciplinar va fi optimizat şi finalizat/definitivat, împreună cu specialiştii Penitenciarului Mărgineni, după efectuarea, de către specialiştii penitenciarului, a vizitelor de studiu şi a schimburilor de experienţă şi bune practici în ceea ce priveşte comportamentul agresiv şi adictiv al deţinuţilor condamnaţi la pedepse lungi, accesul acestora pe piaţa muncii şi modalitatea în care sunt gestionaţi aceşti deţinuţi în ţările gazdă.