1. Context
Avand in vedere decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza C-392/21 prin care s-a explicat că dispozitivele de corecţie speciale din HG nr. 1028/2006 includ şi ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea şi prevenirea dificultăţilor vizuale, pentru identificarea si dezvoltarea unei modalitati de abordare unitara, acest subiect a fost introdus in agenda sedintei Comitetului de S...
1. Context
Avand in vedere decizia Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) in cauza C-392/21 prin care s-a explicat că dispozitivele de corecţie speciale din HG nr. 1028/2006 includ şi ochelarii de vedere care vizează în mod specific corectarea şi prevenirea dificultăţilor vizuale, pentru identificarea si dezvoltarea unei modalitati de abordare unitara, acest subiect a fost introdus in agenda sedintei Comitetului de Sanatate si Securitate in Munca (CSSM) la nivel de SNN din data de 23 iunie 2023 la care au participat si medicul de medicina muncii si reprezentatii salariatilor. Astfel, s-a stabilit ca este necesara o prospectie de piata pentru identificarea unui pret minim/maxim pentru stabilirea unui plafon care va fi prevazut intr-o instructiune privind decontarea ochelarilor de vedere, ce va fi validata la urmatoarea sedinta a CSSM, cu mentiunea ca specificatia tehnica este intocmita cu suportul medicului de medicina muncii. Asa cum prevede legislatia specifica in vigoare lucrătorii din cadrul SNN care folosesc "în mod obişnuit un echipament cu ecran de vizualizare pe o durată semnificativă a timpului normal de lucru" beneficiaza in cadrul controalelor medicale periodice (CMP) de examinari oftalmologice. Necesitatea corectiei optice este stabilita de medicul de medicina muncii in concluzia fisei de aptitudine emisa individual dupa finalizarea CMP.
2. Cerintele minime pentru ochelarii de vedere
Ochelarii de vedere sunt dispozitive medicale create in scopul corectarii viciilor de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism, presbiopie)
Ochelarii de vedere se compun din rame si lentile.
2.1 Ramele
Ramele sunt fabricate din titan.
Ramele din titan sunt antialergice si se remarca prin greutatea redusa, confort in utilizare pe durata
indelungata, rezistenta la socuri si flexibilitate.
Garantia minima a ramelor: 2 ani
2.2 Lentile
Lentilele de corectie sunt fabricate din policarbonat.
Lentilele din policarbonat sunt perfecte pentru un stil de viata activ si dinamic. Ofera rezistenta la impact si socuri, protectie 100% la radiatii UVA si UVB (tratamentul antireflex Blue Control), confort in purtare ca urmare a greutatii reduse, iar in combinatie cu tratamentul blue control ofera o protectie si un confort suplimentar la utilizarea dispozitivelor digitale, filtreaza lumina albastra nociva, reduce efectul de stralucire, previne oboseala oculara si ofera un contrast vizual imbunatatit. Tratamentul antireflex aplicat pe lentile contine un strat antistatic, hidrofob, oleofob si tratament de durificare pentru o rezistenta indelungata impotriva zgarieturilor.
Garantia minima a lentilelor:
- pentru rezistenta la impact (spargere sau fisuri): 3 ani;
- pentru tratamentul antireflex: 3 ani.