Obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor constă în modernizarea şi adaptarea sistemului electronic Registrului Naţional, pentru a răspunde actualelor nevoi ale beneficiarilor.
Pornind de la Registrului Naţional, care există în prezent în cadrul Ministerului Justiţiei şi care îndeplineşte următoarele funcţii:
de evidenţă centralizată a informaţiilor referitoare persoanele juridice fără scop lucrati...
Obiectivul specific la care contribuie realizarea serviciilor constă în modernizarea şi adaptarea sistemului electronic Registrului Naţional, pentru a răspunde actualelor nevoi ale beneficiarilor.
Pornind de la Registrului Naţional, care există în prezent în cadrul Ministerului Justiţiei şi care îndeplineşte următoarele funcţii:
de evidenţă centralizată a informaţiilor referitoare persoanele juridice fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000, diferenţiate pe asociaţii/fundaţii/federaţii etc.;
de verificare a disponibilitatii denumirii persoanelor juridice fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000;
de evidenţă centralizată a beneficiarilor reali ai persoanelor juridice fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000;
Se vor dezvolta instrumentele electronice necesare pentru:
- Digitalizarea serviciilor destinate persoanelor juridice fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000;
- creşterea accesibilităţii serviciilor ca alternativă la serviciile de ghişeu;
- căutarea, verificarea şi rezervarea on-line a disponibilităţii denumirii unei persoanele juridice fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000; existenţa unor criterii elaborate de căutare;
- transmiterea on-line a rezervării denumirii la instanţa competentă;
- formularea on-line către instanţă a cererii de constituire a persoanei juridice; depunerea on-line a actelor necesare scanate, precum şi pentru obţinerea on-line a hotărârii instanţei;
- asigurarea interoperabilităţii instituţionale;
- integrarea cu alte sisteme informatice.
De asemenea, proiectul are în vedere şi crearea funcţiei de gestionare a Registrului Beneficiarilor reali care presupune: înregistrarea informaţiilor adecvate, corecte şi actualizate cu privire la beneficiarii reali, înscrierea în registrul beneficiarilor reali a menţiunilor cu privire la existenţa unei neconcordanţe, de soluţionare a acestora în timp util şi de radiere a menţiunilor provizorii, accesul la registrul beneficiarilor reali în concordanţă cu normele privind protecţia datelor cu caracter personal, prin implementarea unor tehnici de anonimizare în vederea respectării prevederilor GDPR.
Scopul proiectului este digitalizarea serviciilor publice oferite prin dezvoltarea şi implementarea la nivelul Ministerului Justiţiei a unei platforme moderne de administrare a Registrului Naţional.
Rezultatul preconizat pentru acest proiect va facilita accesul persoanelor juridice fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000 la serviciile oferite de Ministerul Justiţiei şi instanţele de judecată şi creşterea celerităţii în furnizare, prin punerea la dispoziţie, în format on-line, a serviciilor publice destinate acestora.
Livrabilele solicitate de către Autoritatea Contractantă de la Ofertant se regăsesc la punctul 11 din caietul de sarcini aferent prezentei proceduri de atribuire.
Ministerul Justiţiei, în calitate de autoritate contractanta, urmăreşte incheierea unui contract pe 12 luni pentru upgrade-ul tehnologic al Registrului Naţional şi a registrelor asociate, potrivit legii, ceea ce presupune dezvoltarea unui nou sistem informatic care să deservească în mod optim activităţile de constituire şi gestionare a evidenţei organizaţiilor fără scop lucrativ instituite cf. OG 26/2000, mai puţin serviciile descrise în capitolul dedicat garanţiei şi suportului.(punctul 3.4.5 din caietul de sarcini).