Obiectivul Componentei C3 – Managementul Deşeurilor, care face parte din Pilonul I. Tranziţie verde, îl reprezintă accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară. Alocarea aferentă investiţiei ...
Obiectivul Componentei C3 – Managementul Deşeurilor, care face parte din Pilonul I. Tranziţie verde, îl reprezintă accelerarea procesului de extindere şi modernizare a sistemelor de gestionare a deşeurilor în România, cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenţie, reducere, reutilizare şi valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile şi tranziţiei la economia circulară. Alocarea aferentă investiţiei I.1.A va fi utilizată pentru realizarea de investiţii pentru înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar, respectând Comunicarea Comisiei – Orientări tehnice privind aplicarea principiului de "a nu aduce prejudicii semnificative" în temeiul Regulamentului privind Mecanismul de redresare şi rezilienţă (2021/C58/01). Obiectivul specific îl reprezintă dezvoltarea unui management al deşeurilor eficient, prin suplimentarea capacităţilor de colectare separată.
În cadrul apelului a fost semnat contractul de finanţare nr.C3I1A0122000566, pentru proiectul "Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar în Judeţul Vâlcea – Zona 3", prin care s-au obţinut fonduri nerambursabile pentru realizarea a 4 centre de colectare prin aport voluntar (CAV) la nivelul judeţului, respectiv Glăvile, Guşoeni, Laloşu şi Tetoiu. Proiectul vizează îmbunătăţirea implementării colectării separate, urmând a se colecta separat 14 fracţii: deşeuri periculoase, deşeuri textile, deşeuri electrice şi electronice mici, obiecte de uz casnic mari, hârtie şi carton, lemn şi mobilier, sticlă, anvelope, metal, deşeuri de gradină, deşeuri construcţii diverse, moloz.
Numărul de locuitori deserviţi de proiectul "Înfiinţarea de centre de colectare prin aport voluntar în judeţul Vâlcea – Zona 3" este de 47.052 locuitori, şi va fi împărţit pe fiecare CAV după cum urmează:
5.618 locuitori pentru CAV Glăvile, care are arondate localităţile: Amărăşti, Mitrofani, Stăneşti;
8.843 locuitori pentru CAV Guşoeni, care are arondate localităţile: Creţeni, Măciuca, Mădulari, Valea Mare;
16.784 locuitori pentru CAV Laloşu, care are arondate localităţile: Oraşul Bălceşti, Diculeşti, Făureşti, Lungeşti, Şuşani;
15.807 locuitori pentru CAV Tetoiu, care are arondate localităţile: Fârtăţeşti, Ghioroiu, Grădiştea, Lăcusteni, Livezi, Zătreni.
Proiectul se încadrează în Strategia Integrată de Dezvoltare Durabilă a Judeţului Vâlcea pentru perioada 2023-2030, prin Obiectivul Strategic 8. Protecţia şi conservarea mediului natural şi construit, Prioritatea de Dezvoltare 8.2 Protejarea mediului şi optimizarea utilizării resurselor, Direcţia de acţiune Promovarea tranziţiei către o economie circulară.
Totodată, Planul Judeţean de Gestionare a Deşeurilor pentru judeţul Vâlcea (PJGD Vâlcea), elaborat în baza prevederilor Ordinului ministrului mediului nr. 140/2019, aprobat prin Hotărârea Consiliului Judeţean Vâlcea nr. 178/13.09.2021, a fost actualizat în consecinţă.
Acordul Contractual (contractul) intră în vigoare de la data semnării lui de către părţi până la data aprobării recepţiei la terminarea lucrărilor.
Autoritatea Contractană va emite ordinul de începere a lucrărilor, în conformitate cu clauzele contractuale.
Durata efectivă a contractului este de 7 luni de la data de începere din ordinul de începere, la care se adaugă cele 36 luni aferente perioadei de notificare a defectelor (DNP)
Autoritatea contractanta va raspunde tuturor solicitarilor de clarificări / informaţiilor suplimentare, cu 6 zile inainte de termenul limită de depunere a ofertelor, in masura în care solicitarile de clarificari sau informatiile suplimentare au fost adresate în termenul prevăzut la punctul I.1) din fişa de date, respectiv 10 zile.