Documentaţiile tehnice se vor elabora în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/ 1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale H.G. 925/ 1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiecte...
Documentaţiile tehnice se vor elabora în conformitate cu prevederile Legii nr. 10/ 1995 privind calitatea în construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 50/ 1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, ale H.G. 925/ 1995 pentru aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor şi ale H.G. nr. 907/ 2016 privind etapele de elaborare şi conţinutul-cadru al documentaţiilor tehnico-economice aferente obiectivelor/ proiectelor de investiţii finanţate din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare.
Documentaţiile tehnico-economice vor fi însuşite de către elaboratorii expertizei tehnice, din punct de vedere al respectării soluţiilor şi măsurilor propuse, conform H.G. nr. 925/ 1995 privind aprobarea Regulamentului de verificare şi expertizare tehnică de calitate a proiectelor, a execuţiei lucrărilor şi a construcţiilor.
De asemenea, experţii tehnici vor certifica documentaţiile tehnico-economice în fazele următoare de proiectare (proiect tehnic, detalii de execuţie), precum şi eventualele documentaţii întocmite în perioada de execuţie a lucrărilor.
Având în vedere că proiectul urmează a se derula printr-un program cu finanţare nerambursabilă, documentaţiile trebuie să respecte prevederile legislaţiei în vigoare la momentul predării acesteia.
Este recomandată vizitarea amplasamentului propus pentru identificarea şi diagnosticarea construcţiei, care se poate face în intervalul de zile stabilit prin documentaţia de atribuire, împreună cu un reprezentant al Consiliului Judeţean Vâlcea.
Prestatorul se obligă să realizeze modificări şi/sau completări ale documentaţiilor, fără alte costuri suplimentare faţă de ofertă şi în termenul solicitat, în următoarele situaţii:
a) la cererea Beneficiarului, pentru următoarele faze ale proiectului;
b) la cererea Beneficiarului, ţinând cont de cerinţele în vigoare la data depunerii cererii de finanţare a proiectului;
c) la cererea Beneficiarului şi a autorităţilor competente în evaluarea, verificarea, avizarea şi aprobarea proiectului;
d) la identificarea unei alte oportunităţi de finanţare, care impune actualizări de costuri şi eliminarea unor obiecte din deviz;
e) la cererea organelor emitente de avize şi acorduri sau alte entităţi cu atribuţii de control, verificare şi analiză.
Prestatorul va răspunde tuturor solicitărilor de clarificări ce vizează documentaţia tehnico-economică, formulate de potenţialii ofertanţi pentru atribuirea contractului de servicii privind elaborarea documentaţiei tehnico - economice faza Proiect Tehnic astfel încât să se respecte termenele prevăzute de lege pentru transmiterea răspunsurilor în SEAP.
După recepţionarea documentaţiilor tehnice, drepturile de autor ale Prestatorului asupra acestora se transmit Beneficiarului.
Beneficiarul va avea dreptul de a utiliza documentaţiile pentru următoarele faze ale proiectului fără acordul scris al prestatorului.
Prestatorul îşi va asuma obligaţia însuşirii DALI, prin semnătură şi ştampilă, de către elaboratorii expertizelor tehnice din punct de vedere al respectării soluţiilor şi măsurilor propuse, conform Hotărârii Guvernului nr. 925/1995 pentru aprobarea Regulamentului privind verificarea şi expertizare tehnică a proiectelor, expertizarea tehnică a lucrărilor şi a construcţiilor, precum şi verificarea calităţii lucrărilor executate, cu modificările şi completările ulterioare.
Totodată, prestatorul îşi asumă obligaţia de a asigura, fără alte costuri suplimentare, însuşirea de către experţii tehnici a tuturor documentaţiilor tehnico-economice care se vor elabora în etapele următoare de proiectare, precum şi pe parcursul execuţiei lucrărilor (dispoziţii de şantier, etc) şi a perioadei de garanţie a lucrărilor, dacă este cazul, până la recepţia la terminarea lucrărilor, din punct de vedere al respectării soluţiilor şi a măsurilor propuse, conform prevederilor legale.
Se recomandă elaboratorului, în limita posibilităţii, să aibă în vedere amenajarea de facilităţi pentru persoane cu dizabilităţi.
Documentaţia tehnică elaborată de prestator va fi verificată, prin grija beneficiarului, de către verificatori autorizaţi, conform reglementarilor legale în vigoare.
Plata serviciilor de elaborare a documentaţiei tehnico-economice se va efectua astfel:
a) 85% - după recepţia documentaţiilor prevăzute la clauza 4.2.;
b) 10% - după depunerea spre finanţare a Proiectului. În situaţia în care pentru Proiect se va accesa/ obţine finanţare doar pentru unele obiecte, iar Prestatorul va actualiza devizele respective şi va elabora un deviz centralizator, Achizitorul va plăti Prestatorului doar un procent din cei 10% corespunzător valorii obiectelor selectate din valoarea totală a Proiectului; Dacă în termen de 2 ani de la recepţia serviciilor, Achizitorul nu identifică finanţare pentru obiectele neexecutate, va plăti Prestatorului restul de plată;
c) 5% - după semnarea contractului de elaborare a proiectului tehnic.