Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în calitate de beneficiar, implementează proiectul: "Cadru strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" (Cod SIPOCA/MySMIS 730/130070), conform contractului de finanţare nr.442/17.10.2019, modificat prin actul adiţional nr.1/02.10.2020 şi actul adiţional nr.2/2021 încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publ...
Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în calitate de beneficiar, implementează proiectul: "Cadru strategic pentru dezvoltarea infrastructurii politicilor publice derulate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni" (Cod SIPOCA/MySMIS 730/130070), conform contractului de finanţare nr.442/17.10.2019, modificat prin actul adiţional nr.1/02.10.2020 şi actul adiţional nr.2/2021 încheiat cu Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei Publice, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Capacitate Administrativă.
Obiectivul general al proiectului este dezvoltarea la nivelul DRP-SGG a unui set de instrumente de planificare strategica prin fundamentarea unei noi Strategii pentru românii de pretutindeni 2021-2024, în vederea identificării de soluţii specifice, ca răspuns la problemele particulare existente în fiecare comunitate românească din afara graniţelor Printre rezultatele urmărite ale acestui proiect se numără elaborarea Strategiei pentru Românii de Pretutindeni. Printre serviciile care urmează a fi achiziţionate în cadrul acestui proiect se numără serviciile de realizare a unui studiu sociologic aprofundat, cantitativ (sondaj de opinie) şi calitativ (focus-grup), privind diaspora românească. Scopul acestei activităţi este de a crea un fundament obiectiv, bazat pe indicatori măsurabili şi evaluări independente, pentru propunerile de direcţii de acţiune, de priorităţi de acţiune, de tipuri de instrumente şi de programe de politici publice care vor da conţinut Strategiei Naţionale pentru Românii de Pretutindeni. Cercetarea cantitativă va fi realizată printr-un sondaj de opinie pe un eşantion reprezentativ (minim 4614 respondenţi, români cu domiciliul sau reşedinţa în afara României), cu o marjă de eroare de maximum 3%. Eşantionul trebuie să fie reprezentativ pentru comunităţile de români din primele 10 state unde întâlnim emigraţie românească, iar în elaborarea acestuia se va ţine cont de criterii socio-demografice: gen, mediu de rezidenţă, categorii de vârstă, zone istorice de provenienţă, venit, categorie profesională, nivel de educaţie. Cercetarea calitativă va fi realizată prin metoda focus-group - câte un focus grup pentru cele 10 ţări selectate pentru cercetarea cantitativă, cu minim 10 participanţi pentru fiecare focus grup. Participanţii la fiecare focus grup vor fi selectaţi astfel încât să se asigure acoperirea cât mai reprezentativă raportat la populaţia rezidentă în ţara respectivă în ceea ce priveşte criteriile socio-demografice: gen, mediu de rezidenţă, categorii de vârstă, zone istorice de provenienţă, venit, categorie profesională, nivel de educaţie. Focus-grup-urile pe de o parte vor valida rezultatele cercetării cantitative, pe de altă parte vor identifica principalele probleme întâmpinate de românii de pretutindeni.