Sistemul Informatic al Ministerului Finanţelor (MF) este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând ...
Sistemul Informatic al Ministerului Finanţelor (MF) este unic în România atât din punct de vedere al complexităţii şi specificităţii aplicaţiilor, cât şi al numărului de entităţi ale administraţiei publice şi entităţi private deservite, precum şi al întinderii teritoriale. Numărul de aplicaţii informatice, volumul de date, numărul de entităţi deservite şi numărul de utilizatori interni şi externi creşte permanent, crescând implicit şi volumul de muncă depusă, precum şi necesarul de resurse pentru dezvoltarea şi administrarea sistemului informatic. Actualmente Sistemul Informatic al Ministerului Finanţelor este cel mai mare furnizor de date din România pentru instituţiile publice şi instituţiile financiare din România şi din străinătate.
Achiziţia licenţelor şi a echipamentelor hardware pe care vor fi instalate, care fac obiectul prezentei consultări de piaţă, are în vedere asigurarea infrastructurii necesare funcţionării Sistemului Informatic Integrat Vamal, respectiv arhitectura fizică necesară functionării BD Oracle licenţiate cel puţin la versiunea 19C, în condiţii de optimizare a costurilor privind licenţierea Oracle prin raportare şi la arhitectura existentă.
Având în vedere faptul că suportul tehnic Oracle pentru produsele licenţiate existente este expirat, fapt ce duce la imposibilitatea remedierii unor eventuale probleme de natură tehnică, este necesară achiziţia versiunii Oracle Database 19C (sau superioară) şi subscripţii/suport tehnic pentru minimum 3 ani.
Totodată, autoritatea contractantă doreşte obţinerea unor recomandări/soluţii concludente, privind arhitectura fizică necesară functionării BD Oracle licenţiate cel puţin la versiunea 19C, în condiţii de optimizare a costurilor privind licenţierea Oracle prin raportare şi la arhitectura existentă.
Proiectul reprezintă una dintre investiţiile importante pentru realizarea reformelor propuse de MF-ANAF în cadrul PNRR şi se are în vedere realizarea lui în 2022.
c) Analiză privind situaţia actuală şi necesităţile identificate
Sistemul Informatic Integrat Vamal (SIIV) are în componenţă aplicaţii şi baze de date Oracle instalate pe maşini virtuale VMware, pe 2 clustere (principal şi secundar), în configuraţiile prezentate mai jos:.
1. Centru de date primar (CDP) - 10 echipamente Dell R940, cu 4 CPUs x Intel(R) Xeon(R) Gold 5220 CPU @ 2.20GHz (18 core/CPU)
2. Centrul de date secundar (CDS) - 10 echipamente Dell R940, cu 4 CPUs x Intel(R) Xeon(R) Gold 6140 CPU @ 2.30GHz (18 core/CPU)
Versiunile bazelor de date Oracle instalate sunt 18C (majoritatea), 19C (1 bază) şi 11.2.0.3/4 (2 baze), fără suport tehnic (expirat din anii 2013/2014).
În condiţiile analizei efectuate la nivel local de către personalul CNIF-DTICSV, au fost identificate o serie de aspecte tehnice care nu corespund celor mai bune practici de configurare recomandate pentru medii de producţie industriale, cum ar fi:
i. Bazele de date Oracle sunt configurate single node, cu excepţia bazei de date CDB, fiind neconforme unei arhitecturi de tipul Maximum Available Architecture (https://www.oracle.com/a/tech/docs/maa-onpremises-overview.pdf),recomandată pentru sisteme informatice utilizate atât la nivel naţional cât şi în relaţia cu statele membre, aşa cum este şi Sistemul Informatic Integrat Vamal.
Arhitectura recomandată este de tipul celei prezentate mai jos, care poate asigura funcţionarea în bune condiţii a site-ului principal chiar şi în cazul unui defect tehnic pe oricare dintre componente, şi totodată asigură o reluare a activităţii de business pe mediul secundar, în cazul apariţiei unei situaţii de dezastru pe mediul principal.
ii. Bazele de date sunt versiunea 18C, versiune care a iesit din suport la finalul lunii Iunie 2021.Se recomandă actualizarea versiunii de baza de date la Oracle DB 19c.
iii. Bazele de date sunt instalate pe maşini virtuale diferite, pe resurse diferite. Ca urmare, efortul de administrare, de întreţinere şi de optimizare este greoi, necesitând resurse umane multiple. Deasemenea, induce un risc operaţional cât şi o ineficienţă în utilizarea resurselor hardware.
Autoritatea contractantă doreşte să efectueze consolidarea tuturor bazelor de date pe o soluţie dedicată pentru bazele de date Oracle, o soluţie care să fie găzduită pe un număr redus de servere, cu resurse corespunzătoare scopului urmărit.
iv. Soluţia de continuare a activităţii vamale în cazul apariţiei unor incidente catastrofale, nu este conformă cu cele mai bune practici Oracle (vezi conceptele MAA şi Referinţa arhitecturală asociată), în condiţiile în care toate bazele de date constituite la nivelul SIIV sunt baze de date Oracle.
Obiectivul general la care contribuie furnizarea produselor:
Obiectivul general al achiziţiei îl constituie dezvoltarea sistemelor informatice existente şi identificarea celor mai bune practici de configurare recomandate pentru medii de producţie industriale, fapt care conduce la creşterea performanţei administrative şi funcţionarea optimă a componentelor Sistemului Informatic Integrat Vamal.
Obiectivul specific la care contribuie furnizarea produselor:
Licenţele Oracle Database Enterprise Edition vor contribui la atingerea următoarelor obiective:
1. licenţierea şi suportul Oracle database.
2. consolidarea bazelor de date Oracle pe mediul de producţie şi pe mediul de DR şi Test/Dezvoltare pe sisteme fizice.